Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La defensa de l’emèrit critica que s’està vulnerant “la presumpció d’innocència de Joan Carles I”

Javier Sánchez-Junco, l’advocat a càrrec de la defensa de l’exmonarca, declama que s’han fet “afirmacions i imputacions greus” i comunica que, malgrat viure a l’estranger, Joan Carles I està a disposició de la Fiscalia

Agències 04/09/2021

L’advocat del rei emèrit ha denunciat via comunicat que s’ha vulnerat la presumpció d’innocència de Joan Carles I per les “greus afirmacions” de la Fiscalia en una petició d’informació a Suïssa sobre l’origen de la fortuna de l’exmonarca en la qual apuntaria que hauria cobrat comissions internacionals de manera il·legal i podria haver incorregut en delictes contra la hisenda pública, blanqueig, suborn i tràfic d’influències.

La nota de premsa de l’advocat Javier Sánchez-Junco indica que “en aquesta comunicació a les autoritats suïsses hi ha afirmacions i imputacions greus de conductes que es fan, a parer nostre, sense cap suport i són freturoses de la més mínima justificació perquè es contradiuen per altres fets dels quals no diu res”.

“Per això, aquestes afirmacions conculquen de manera evident el principi de presumpció d’innocència que empara tot ciutadà i es trasllada a l’opinió pública valoracions i consideracions que perjudiquen greument Sa Majestat el rei Joan Carles I, que fa més d’un any que està sotmès a una investigació de la Fiscalia”, ha considerat.

A més, destaca que “aquesta sol·licitud d’assistència judicial no és pública”. “Així doncs, excepte les autoritats destinatàries, únicament n’hauria d’estar en coneixement la Fiscalia, les actuacions de la qual són reservades, sense que ens consti que s’hagin comunicat a cap part”, destaca.

Sánchez-Junco manifesta que s’ha vist obligat a fer aquestes “puntualitzacions” després de la informació que ha avançat ‘El Mundo’ segons la qual la Fiscalia del Tribunal Suprem va cursar el passat 24 de febrer a Suïssa una comissió rogatòria perquè li proporcioni informació sobre els comptes bancaris que la Fundación Zagatka tenia entre els exercicis 2016 i 2019.