Dimarts, 27 d'octubre de 2020 - Edició 824
La República

La CUP veu de mínims la resolució amb JxCat i ERC i aclareix que la signa “exclusivament per solidaritat antirepressiva”

Natàlia Sànchez no vol que el text serveixi per “rentar la cara” a un Govern “corresponsable” de la “repressió policial”

Avatar
Agències 22/10/2019
La diputada de la CUP Natàlia Sànchez, en una imatge d'arxiu/Guillem Roset

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha explicat que han signat la proposta de resolució conjunta amb JxCat i ERC “exclusivament per solidaritat antirepressiva” i ha criticat que “arriba tard” i que és un “acord de mínims”. En roda de premsa des del Parlament, la diputada ha afegit que la CUP no vol que el text acordat serveixi per “rentar la cara ” a un Govern que és “corresponsable” de la “repressió policial”. Així mateix, ha argumentat que no calia tramitar la proposta amb caràcter d’urgència perquè “el tren de la urgència ja va passar la setmana passada”. D’altra banda, s’ha solidaritzat amb els membres de la Mesa, de la qual no en formen part, i ha defensat que el Parlament no es pot autocensurar.

La diputada de la CUP ha explicat que la setmana passada no va ser possible un acord perquè les forces independentistes no coincidien en la manera com s’havia de fer referència a l’autodeterminació. És llavors, pocs dies després de la sentència quan, segons la CUP, s’havia de votar un text. “Entenem que aquesta excepcionalitat s’ha de llegir en el moment concret, no quan a uns partits determinats els interessa. El tren de la urgència ja ha passat. No cal desplegar mecanismes d’urgència”, ha conclòs. Així doncs, com que la proposta de resolució no s’ha tramitat amb caràcter d’urgència no es debatrà i votarà fins al pròxim ple previst per al 12 i 13 de novembre. Pel que fa a les mancances de l’acord “de mínims”, Sànchez ha assenyalat que caldria concretar el missatge de ‘Ho tornarem a fer’ i explicar com es farà millor.

Al marge del Parlament, la diputada ha explicat que la CUP està intentant articular “espais institucionals més lliures” per donar una resposta a la sentència del procés “des d’altres llocs”. I en el marc d’aquesta voluntat ha situat la convocatòria de càrrecs electes d’ahir dilluns a les Cotxeres de Sants. Sànchez ha defensat que aquesta iniciativa de la CUP no és incompatible ni substitueix l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya que preveu convocar el Consell per la República.

Pel que fa a la decisió de la Mesa d’admetre a tràmit la proposta de resolució tot i l’advertència dels lletrats, la diputada de la CUP ha mostrat el seu suport als membres de l’òrgan i al president, Roger Torrent, tenint en compte que “assumeixen un risc inaudit en un context de retallades de drets”.

La CUP ha carregat contra la resposta del Govern a la sentència i ha considerat que ha demostrat “impotència, improvisació i falta de planificació”. Tot i així, ha defensat que ara no és moment de convocar eleccions perquè, segons ha dit, seria “tirar la pilota endavant” per part dels que volen recuperar l’ordre i l’status quo. A més, ha afegit que seria una “estratègia desmobilitzadora” que satisfaria al govern espanyol.

I pel que fa al govern espanyol, la diputada ha criticat que “de manera deliberada vulgui tancar totes les vies de fer política per posar davant la unitat sagrada d’Espanya”.

Relacionats