Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

La CUP exigeix la compareixença al Congrés de l’empresari israelià que va orquestrar el ciberatac durant el 9-N

Els anticapitalistes volen que Tal Hanan doni explicacions, a la vegada que demanen també la compareixença del secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz

Maria Garcia 16/02/2023
La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, a la sessió de control al Congrés Data de publicació: dimecres 21 de setembre del 2022, 10:05 Localització: Madrid Autor: Congrés dels Diputats

Els partits i polítics independentistes, així com el Govern de Catalunya, tenen clar que s’han d’emprendre accions per investigar a fons i condemnar el ciberatac per encàrrec que la Generalitat de Catalunya va patir el 2014 coincidint amb la celebració de la consulta independentista del 9-N. L’últim partit que s’ha sumat a exigir explicacions ha estat la CUP, que demana la compareixença a la comissió d’Interior del Congrés de Tal Hanan, l’empresari i exmilitar israelià que s’ha atribuït el ciberatac.

Segons ha avançat Rac 1, els anticapitalistes volen que Hanan doni explicacions després que l’organització Forbidden Stories, amb una exhaustiva investigació, revelés que la seva empresa estava darrere el pitjor ciberatac que ha patit mai la infraestructura de la Generalitat. A la vegada, també demanen la compareixença en comissió del secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz.

La CUP també ha registrat diverses preguntes per escrit sobre aquest assumpte que ha dirigit al govern espanyol, preguntant qui va autoritzar el ciberatac i si el Ministeri de l’Interior o algun altre organisme de l’Estat en tenien coneixement. Les mateixes qüestions va formular el president que va patir el ciberatac, Artur Mas, tot reclamant una investigació per part de l’Estat espanyol que esclarís aquest escàndol. El Ministeri d’Interior, per la seva banda i com era d’esperar, ha negat qualsevol mena de vinculació amb l’empresa; tanmateix, Hanan va participar en diversos cursos dels cossos de seguretat espanyols, i un dels seus empleats precisament és exmilitar espanyol, fets que van sospitar que, com en altres ocasions, Interior menteix.