Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Un exmilitar i empresari israelià s’atribueix el ciberatac a la Generalitat durant el 9-N

|

- Publicitat -

La consulta del 9-N va estar marcada, entre d’altres, per diversos ciberatacs a pàgines web de la Generalitat, com ara la pàgina ‘participa2014.cat’, el servei d’emergències mèdiques, el gestor de requeriments dels Mossos i el portal e-justícia, entre altres, que van col·lapsar-se davant l’elevat nombre de visites que va rebre. Els atacs cibernètics que va patir la Generalitat durant 3 dies es consideren la pitjor ofensiva que la infraestructura governamental catalana ha sofert mai. Darrere d’aquests ciberatacs hi ha un exmilitar i empresari israelià que treballa per a serveis d’intel·ligència oferint campanyes de desinformació a governs, candidats i empreses, segons ha confirmat la investigació de l’organització de periodistes Forbidden Stories, en la qual també participa ‘El País’.

Publicitat

L’exmilitar i empresari en qüestió és Tal Hanan, de 50 anys, tot i que també fa dir-se Jorge; és expert en tecnologia, subcomandant de l’exèrcit israelià i està vinculat a la consultora britànica Cambridge Analytica, una empresa que ha rebut múltiples acusacions d’utilitzar milions d’usuaris de Facebook per influir en la victòria de Donald Trump el 2016. L’empresa d’Hanan diu que ha participat en un total de 33 campanyes presidencials al llarg de 20 anys, i que n’ha guanyat 27.

Els periodistes Joaquín Gil i José María Irujo, que signen la informació, van fer-se passar per clients potencials de l’empresa d’Hanan i s’hi van reunir de forma telemàtica. Durant la reunió, l’empresari va assegurar-los que ell era el responsable del ciberatac a la Generalitat durant el 9-N. Una altra campanya de desinformació contra l’independentisme que Hanan s’atribueix és la filtració de documents que vinculaven l’independentisme i l’organització terrorista ISIS, la qual mai va poder-se demostrar.

Et pot interessar  La Fiscalia de Medi Ambient denuncia la Generalitat per afavorir la cimentera de Montcada i Reixac

El Ministeri de l’Interior assegura que mai ha contractat tant l’empresa com a Hanan. No obstant això, ‘El País’ revela que l’exmilitar ha fet cursos als cossos i forces de seguretat de l’estat espanyol, i que entre les seves files d’empleats hi ha també un exmilitar espanyol.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió