Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La consellera i diferents professionals del món de la cultura signen un manifest pel futur del MACBA

El Museu de Cultura Contemporània de Barcelona, la consellera de Cultura i professionals del món de l’art han presentat un manifest aquest matí titulat: ‘Manifest pel futur del MACBA. Salut […]

Redacció 28/01/2019
La plaça dels Àngels, amb l'edifici Meier del MACBA i al fons la Capella de la Misericòrdia, on es projecta la seva ampliació / ACN

El Museu de Cultura Contemporània de Barcelona, la consellera de Cultura i professionals del món de l’art han presentat un manifest aquest matí titulat: ‘Manifest pel futur del MACBA. Salut i cultura, tot per al Raval‘ a l’Ateneu Barcelonès. D’aquesta manera han volgut manifestar que la millora de les instal·lacions del CAP Raval Nord i l’ampliació del MACBA no són incompatibles. Dijous passat el govern de l’Ajuntament de Barcelona va fer pública la seva voluntat de no ampliar el MACBA a la Capella de la Misericòrdia.

A l’entrevista d’aquest matí a Catalunya Ràdio, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha demanat que es respectin els acords del patronat del MACBA, que preveien l’ampliació del museu a la Capella de la Misericòrdia. En aquest sentit, reclama que es respecti la proposta inicial de l’Ajuntament de Barcelona, una circumstància que assegura que no és “incompatible” amb l’ampliació del CAP del Raval. “Si has ofert l’espai a un equipament i, alhora, a un altre, tens un problema”, ha assegurat en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ en referència al consistori barceloní.

Tal com vam avançar dijous, el món de la cultura barcelonina vol fugir de la dicotomia entre salut o art, considerant-la demagògica. El text presentat reclama l’ampliació ja dissenyada a la Capella de la Misericòrdia del Raval, on el MACBA ha d’exposar la seva col·lecció permanent, alhora que donen una alternativa per l’ubicació del CAP. “Existeix un projecte encarregat pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona que demostra que existeix una alternativa real per a la reforma respectuosa del CAP en el singular edifici “Dispensari Antituberculós” fet per Sert, Subirana i Torres, construït el 1934, i la construcció d’un nou edifici adjacent.”

D’altra banda, avui dilluns 28 de gener, la plataforma CAP Raval Nord ha entregat 6.500 firmes a l’Ajuntament de Barcelona per demanar la construcció del nou centre a la Capella de la Misericòrdia. Així, la plataforma ha aconseguit portar la qüestió al plenari en haver entregat més de 3.750 signatures, la xifra necessària que estableix el reglament de participació. La metgessa del CAP Raval Nord ha confirmat que ja han començat a parlar amb alguns grups municipals. Segons ha explicat, alguns estan “clarament a favor” de la construcció del nou centre a la Capella de la Misericòrdia. Alguns partits, però, tenen una “postura ambigua”, mentre que d’altres no veuen amb bons ulls que el nou centre s’ubiqui a l’espai cedit al MACBA.