Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La Comunitat de Madrid condemnada per negar l’atenció sanitària a una sol·licitant d’asil amb leucèmia

Nou cas d’exclusió sanitària: La dona hondurenya estava en ple tractament i a l’espera d’un trasplantament de medul·la, però el sistema sanitari madrileny la va donar de baixa

Redacció 17/12/2021

El jutjat social número 23 de Madrid ha condemnat al Servicio Madrileño de Salud de la Comunidad de Madrid (SERMAS) per denegar l’assistència sanitària a una dona hondurenya sol·licitant d’asil, segons explica eldiario.es. Un cas que fa evident la vulneració sistemàtica dels drets humans a la capital espanyola.

La pacient estava en ple tractament contra la leucèmia i, malgrat trobar-se a l’espera d’un trasplantament de medul·la, el sistema sanitari la va donar de baixa. El govern regional s’excusava al·legant que es tractava d’un cas de “turisme sanitari”, però el jutjat el desmenteix i remarca que la jove tenia dret a l’assistència des del moment en què va ser admesa la seva sol·licitud de protecció internacional a Espanya. La dona va aconseguir ser tractada fa més d’un any gràcies a la petició de mesures cautelars, però els problemes derivats de la seva malaltia van continuar i va morir fa uns mesos, segons informa el seu advocat.

Abans, però, la jove va lluitar pels seus drets i va denunciar el servei de salut, a més de reclamar una indemnització per danys i perjudicis morals de 20.000 euros. El 13 de desembre, el Jutjat social número 23 de Madrid li dona la raó i conclou que “els efectes de refugiada i el dret d’asil han de considerar-se que comporten el dret de residència legal, als quals es lliga el dret a l’atenció sanitària a càrrec de fons públics”.

Aquest dijous, desenes de persones i diversos col·lectius s’han concentrat al Centro de Salud Paseo Imperial de la Comunidad de Madrid per denunciar la segregació i la discriminació a les persones estrangeres i l’augment de casos d’exclusió sanitària “de manera arbitrària i il·legal”. Segons denuncien, en el darrer mes s’ha donat de baixa “a 27.000 persones” que tenen dret a assistència sanitària.