Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Comissió Europea acabarà amb el canvi horari

La Comissió Europea podria acabar amb el canvi d’horari a l’estiu i a l’hivern. De fet, la gran majoria de persones enquestades per la CE, un 80%, ja són partidàries […]

Anna Solé Sans
Anna Solé Sans 31/08/2018
Imatge de les agulles d'un rellotge / pxhere

La Comissió Europea podria acabar amb el canvi d’horari a l’estiu i a l’hivern.

De fet, la gran majoria de persones enquestades per la CE, un 80%, ja són partidàries d’acabar amb els canvis d’hora i quedar-se amb un dels dos. El d’hivern o el d’estiu. L’enquesta l’han contestat més de 4 milions i mig de persones i la impulsat la mateixa UE per internet.

Després de donar-se a conèixer els resultats d’aquesta enquesta, tot i no ser vinculant, el president de la CE, Jean-Claude Juncker, ja ha fet saber que proposaran des de la mateixa Comissió la suspensió del canvi d’hora a la UE.

Quin serà el procediment?

La Comissió farà una proposta que haurà de ser aprovada pel Parlament Europeu i també pel Consell Europeu. “La gent vol que es faci, així que ho farem”, ha comentat Juncker.

La CE va encetar a través d’internet una enquesta el passat 5 de juliol. Es tractava d’una consulta pública amb la voluntat de conèixer l’opinió dels ciutadans, empreses i altres associacions.

Durant 43 dies, uns 4,6 milions de persones haurien completat el formulari a través d’una pàgina web. Per ara, se sap que un 80% estaria a favor de la suspensió del canvi d’hora, el que no ha transcendit però és si es prefereix l’horari d’estiu o el d’hivern.

Per què ara?

El canvi d’hora sempre ha portat polèmica. El mes de febrer passat, una resolució del Parlament Europeu assegurava que l’estalvi energètic –un dels principals motius pel canvi d’hora– és gairebé irrellevant. Però el que sí que van posar de manifest, va ser que el canvi d’hora té efectes negatius en la salut.

Es creu que un 40% de les persones noten els canvis horaris. Sobretot, el de l’hivern, que consideren més greu que el de la primavera.