Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 21 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 21 de maig del 2024

La coalició socialdemòcrata d’Andorra promet fins a 5.000 habitatges assequibles

|

- Publicitat -

La coalició PS SDP+ promès que, en cas de governar, posarà al mercat, en els propers 4 o 5 anys, entre un 10% i un 15% del parc immobiliari a preu assequible. Això significaria entre 3.000 i 5.000 habitatges, que es repartirien per totes les parròquies. Així ho va explicar aquesta setmana el candidat per Sant Julià de Lòria, Gerard Alís, assenyalant que la problemàtica de l’habitatge afecta tot Andorra, i també a Sant Julià on s’ha “sabut de gent que ha hagut de marxar perquè no els han renovat el contracte de lloguer o perquè s’han trobat amb un encariment substancial del preu”. Així, les mesures que els socialdemòcrates porten al programa en matèria d’habitatge també seran aplicades a Sant Julià de Lòria.

Alís va explicar que per poder posar al mercat aquests habitatges de preu assequible el primer s’haurà de definir aquest concepte. Per als socialdemòcrates seria habitatge a preu assequible aquell que el seu cost no superi el 30-35%  de l’ingrés familiar mitjà. Aquest s’hauria de diferenciar de l’habitatge social que, segons Alís,  també caldria definir per llei i que hauria de donar resposta a necessitats particulars d’ajuda especial. “El de preu assequible ha de ser un habitatge que no suposi una ajuda de l’Estat”, va declarar el candidat socialdemòcrata, “sinó un dret de que la gent pugui accedir a un habitatge digne i pagar el cost d’aquest amb els seus ingressos”.

Publicitat

Per poder posar de 3.000 a 5.000 habitatges a preu assequible al mercat, proposen destinar 80 milions d’euros la propera legislatura per a l’adquisició d’habitatge de titularitat pública i fomentar concessions público-privades per les quals posar a disposició terrenys públics a privats a canvi de que es concerti el preu de lloguer per un d’assequible, així com commutar la cessió de sòl obligatòria per habitatges dins la promoció. Aquestes mesures haurien de permetre, juntament amb l’establiment d’un índex de preus de referència, segmentar el mercat de tal manera que hi hagi habitatges de luxe, a preus elevats, i també habitatges assequibles, per a treballadors, joves i gent gran. “Andorra ha d’oferir la possibilitat que hi hagi habitatge perquè tots els ciutadans puguem viure al país a aquest preu assequible”,  va manifestar Alís.

El candidat lauredià també ha exposat una altra mesura en habitatge, de la qual també se’n beneficiarien els ciutadans de la parròquia, per facilitar l’accés a la propietat. Per aquesta es proposa crear una línia de crèdits amb concertació amb els bancs que permeti aquest accés a la compra d’un primer habitatge, especialment als joves, i alhora hi hagi una facilitat creditícia per part del Govern per poder fer front al 20% d’entrada que demanen els bancs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut