Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

La ciutadania s’empesca una nova eina real per a pressionar els polítics a implementar la República

Tots els camins porten a Roma. N’hi ha que tiren pel dret i d’altres que fan una gran volta. Ara, sembla que aquest és el debat que centra les tensions […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 04/10/2018

Tots els camins porten a Roma. N’hi ha que tiren pel dret i d’altres que fan una gran volta. Ara, sembla que aquest és el debat que centra les tensions dins l’independentisme: tothom té clar que no es pot renunciar al referèndum (de cara a l’exterior, diuen) però no hi ha acord fins quan es pot dilatar l’espera i sembla, en el fons, una estratègia processista.

La ciutadania, fortament polititzada, viu amb neguit aquesta situació i, com ja és habitual en el teixit associatiu català, busca col·lectivament i de base opcions per a pressionar des de baix.

Aquest és l’objectiu de la plataforma VictòriaCat que ha buscat la manera de comptar tots els independentistes de manera legal i verificada a través d’una idea força simple: enviar una carta al President de la Generalitat, Quim Torra.

Una eina real i efectiva

Aquesta carta, en realitat, esdevé un “document de reclamació” i es presenta al registre a la Generalitat (o qualsevol oficina dels departaments de l’Administració de la Generalitat, al Parlament, els ajuntaments, els consells comarcals i altres) amb un text proposat que exigeix als representants polítics que facin efectius els vots del primer d’octubre, ratificats a les eleccions del 21 de desembre.

Al web s’hi explica com es pot fer, ja sigui de manera presencial com a distància. Els organitzadors asseguren que “és una eina de gran valor, que té un efecte real i que vol anar més enllà d’una protesta simbòlica”. La idea no és emular un referèndum tot i que és una nova manera per a comptar els independentistes “sense haver de demanar permís a ningú”.

Recuperar els vots robats de l’1-O

Segons expliquen, “la reclamació lliurada al registre i degudament segellada serà la forma més eficaç de poder comptabilitzar quants ciutadans estem a favor de la independència”, ja que recorden que el primer d’octubre els cossos policials “van robar-nos paperetes i urnes i mai el recompte va poder ser real”. Avisen que no cal negociar res amb el Gobierno perquè “el referèndum pactat amb el nostre govern ja es va fer i el vam guanyar”.

Què passa un cop enviada la carta?

En declaracions a La República, des de VictòriaCat expliquen que hi ha dues opcions: que el president (el seu equip) responguin la carta amb les explicacions degudes a cada ciutadà o que no ho faci, el que esdevindria un “silenci administratiu” que, segons els organitzadors, seria “una situació complicada perquè, en el fons, estaria denegant el vot”.

Una acció potent

Els organitzadors creuen que si els ciutadans responen en massa a aquesta crida, VictòriaCat es pot convertir en “una eina potentíssima que no embruta el carrer i també serveix de cara a l’exterior”. Ara per ara, asseguren que el “boca-orella” els està funcionant molt bé i que les dues últimes setmanes hi ha registres que comencen a estar desbordats. També expliquen que s’han fet accions coordinades a diferents ajuntaments del territori.

VictòriaCat és un col·lectiu transversal i independent, integrat per sociòlegs, juristes, empresaris, psicòlegs, informàtics, professors, estudiants i ciutadans del carrer.