Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

La Casa Vicens reprèn la restauració de l’emblemàtica estança del fumador

El meticulós treball de recuperació del color original de les parets se centra ara en el costat est de la sala

Agències 12/01/2022
La sala del fumador, a la Casa Vicens, parcialment restaurada. Dimecres 12 de gener de 2021

La Casa Vicens ha reprès aquest gener els treballs de recuperació de la policromia original de l’estança del fumador, la seva sala més emblemàtica, aprofitant que l’edifici de Gaudí és tancat al públic del 10 al 18 de gener. Els tècnics treballen ara en el costat est de la sala —un dels que encara mostra un color crema amb tocs daurats que no és el que va crear l’arquitecte— i es continua d’aquesta manera amb el laboriós procés engegat el 2017 i que s’ha anat reprenent des d’aleshores en períodes de tancament de la casa. La darrera intervenció a l’estança del fumador va ser el 2019, abans de la pandèmia, concretament per recuperar la policromia original del sostre completament.

Durant el treball de restauració que es va fer a la Casa Vicens entre el 2015 i el 2017, amb l’objectiu de convertir aquesta casa privada en casa museu, es va descobrir —pocs mesos abans d’obrir les portes al públic— que el color crema amb tocs daurats que predominava en l’estança del fumador no era el color original. Gràcies a un sistema de cales es va revelar que tant la part superior de les parets, decorada amb rajoles de cartó pedra, com el sorprenent sostre de mocàrabs de guix, presentaven una rica policromia blava de fons, diferents tonalitats de verd per a les fulles de palmera i daurat per a detalls dels relleus.

La retirada de tota aquesta policromia posterior a Gaudí és molt laboriosa i lenta, amb bisturí. Els equips hi van treballar intensament i malgrat això, no van tenir temps suficient per a retirar tota la tonalitat crema. Per aquest motiu, des de llavors de mica en mica es duen a terme tasques de restauració d’aquesta estança.

La sala fumador és la sala més icònica de la Casa Vicens, amb prou feines 10 metres quadrats de superfície condensa la visió romàntica que a finals del segle XIX es tenia del món oriental, a més, és un espai on Gaudí ens convida a despertar els sentits de la visita, el tacte o, fins i tot, l’olfacte a través de la policromia dels elements decoratius, les textures dels materials i els efectes embriagadors de les aromes del tabac.

La Casa Vicens, al barri de Gràcia, és la primera casa realitzada per Antoni Gaudí entre 1883 i 1885. Declarada Patrimoni de la Humanitat UNESCO l’any 2005, és la casa on un jove Gaudí va assentar les bases del que seria la seva arquitectura posterior.