Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La carta robada de Cristòfol Colom torna a Catalunya

El Ministeri de Cultura entregarà a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfol Colom recuperada a Estats Units i que va ser robada fa més d’una dècada a la […]

Redacció
Redacció 10/09/2018
La carta de Cristòfol Colom robada de la Biblioteca de Catalunya / ACN

El Ministeri de Cultura entregarà a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfol Colom recuperada a Estats Units i que va ser robada fa més d’una dècada a la mateixa Biblioteca de Catalunya, que custodiava el document des del 1918. El ministre de Cultura, José Guirao, ha rebut aquest dilluns a l’ambaixador nord-americà, Duke Buchan III, per agrair-li els esforços del seu país per a recuperar la carta de Cristòfol Colom, que havia estat robada i exportada, com ha explicat el Ministeri, il·legalment a Estats Units. Segons Cultura, aquesta recuperació s’emmarca en les “bones relacions” entre els dos països i la importància de “la cooperació internacional en matèria de tràfic il·lícit del patrimoni cultural”. Columbus Chistopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis va ser impresa per ordre de Colom a Roma sobre l’any 1493 i estava feta entre la invenció de la impremta i començaments del segle XVI.

Es tracta d’un document que reprodueix el contingut de diverses epístoles en les quals Colón narra als Reis Catòlics els esdeveniment que van tenir lloc durant els seus viatges. En concret, relata les experiències viscudes a partir del moment en què va començar l’expedició des de Cabo de Palos el 3 d’agost del 1492 i va acabar amb l’arribada de Colón a Lisboa el 4 de març del 1493. Únicament es conserven 16 exemplars d’aquestes cartes en diferents biblioteques del món.

L’any 2011, el Departament nord-americà Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities de l’Oficina d’Investigació d’Immigració i Duanes d’Estats Units va iniciar una investigació davant la sospita que es podria haver aplicat un mateix modus operandi per sostreure altres exemplars de l’Epistola de Insulis Nuper Inventis, al detectar un exemplar d’aquesta carta robada de la Biblioteca Ricardiana de Florència. En la investigació es va constatar que entre 2004 i 2005 es va sostreure de la Biblioteca de Catalunya un exemplar original i que s’havia reemplaçat per un facsímil “sense que ningú se n’hagués adonat”.