Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

La CAL rebutja que calgui impulsar el castellà

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha instat el Departament d’Ensenyament a potenciar l’oralitat del català a les aules, i ha rebutjat que calgui impulsar-hi el castellà. L’entitat […]

Agències 11/01/2019
Proves PISA abril 2018 / ACN

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha instat el Departament d’Ensenyament a potenciar l’oralitat del català a les aules, i ha rebutjat que calgui impulsar-hi el castellà. L’entitat considera que la immersió lingüística “no s’ha aplicat amb prou eficiència, intensitat o resultats allà on fa més falta”, i ha advertit que, a més, “es va diluint a mesura que creix l’edat dels alumnes”. Per això, i atès que el castellà oral “s’adquireix com a fruit de l’entorn social majoritàriament castellà”, la llengua “preeminent a les aules ha de ser el català”. En aquest sentit, considera que els raonaments que s’addueixen al document sobre el sistema educatiu que el conseller Josep Bargalló va fer públic l’octubre passat per impulsar-hi el castellà oral “són totalment fora de lloc”.

A més a més, davant la “constatació” del baix índex d’ús social de la llengua catalana, la CAL considera “imprescindible” dotar de “més i millors recursos” les unitats escolars per aconseguir potenciar l’oralitat del català a les aules.

Hem de recordar que segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 2013, la llengua habitual del 36,29% dels catalans era el català i el castellà era habitual pel 50,73% dels habitants del principat.