Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La bunyolera manipulació d’El Mundo en el tractament de la Diada queda al descobert

|

- Publicitat -

El “periodisme” al servei de l’Estat queda en evidència després que diversos periodistes i especialistes en comunicació analitzin la portada tendenciosa d’El Mundo. El diari que afirma ser el “líder en línia d’informació en espanyol” va publicar en primera plana una imatge de la manifestació organitzada per l’Assemblea Nacional de Catalunya en motiu de l’Onze de Setembre, i la va qualificar de ser “la Diada más dividida y desangelada”.

Publicitat

El secretari nacional de l’ANC i doctor en Traducció, Gènere i Estudis culturals, Adrià Alsina, que ha vist el tractament d’El Mundo, ha desmentit la versió del diari espanyolista, explicant pas a pas com es va fer la fotografia. Alsina afirma que és una “burda manipulació i un engany als lectors” i n’exposa els motius. La fotografia es va fer amb una òptica llartga i des d’un punt de vista molt allunyat de la capçalera de la manifestació. Així, totes les persones apareixen més compactades en una menor profunditat de camp i amb molt poc detall a l’estar allunyades del fotògraf.

En altres paraules, la sensació visual és més bidimensional, i per tant, no es pot veure la profunditat real de la manifestació. D’altra banda, destaca que es va fer la fotografia en el moment que la manifestació girava des de Via Laietana cap a Isabel II. Per tant, només es va fotografiar una part molt reduïda del total que conformava l’acte reivindicatiu i deixant molt espai a la part superior de la imatge, que estava buida. O sigui, feia la sensació que hi havia poca gent, perquè es fotografiava els carrers rectes a la manifestació, però pels quals mai s’havia transitat. Per tant, es transmetia l’equívoc que aquell fragment de la manifestació era tota.

El corresponsal a Espanya de “The Economist”, Lane Greene, també ha comentat la piulada d’Alsina, però ha estat més moderat. Greene ha explicat que la manifestació potser va ser entre 10 i 20 vegades superior a la que es veu a la fotografia i afirma que malgrat que és difícil provar que el mitjà tingués la intenció de manipular, no és la imatge que ell hauria escollit per il·lustrar la notícia.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió