Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

Kosmopolis 2019: entre la revolució feminista i el desafiament de la física quàntica

La desena edició de Kosmopolis convoca del 20 al 24 de març al CCCB autors consagrats i noves veus per tractar alguns dels principals desafiaments de la cultura i la […]

Redacció
Redacció 15/03/2019
La directora del CCCB, Judit Carrera, amb el director de Kosmopolis, Juan Insua / ACN

La desena edició de Kosmopolis convoca del 20 al 24 de març al CCCB autors consagrats i noves veus per tractar alguns dels principals desafiaments de la cultura i la literatura. “Festa” literària, però amb vocació “militant” i de reflex de la vitalitat literària local –en expressió de la directora del CCCB, Judit Carrera-, aquesta edició girarà al voltant de quatre eixos: la revolució feminista, la literatura postcapitalista, el desafiament del relat de la física quàntica i la penetració de la literatura en altres disciplines artístiques. Julian Barnes, Han Kang, Gonçalo M. Tavares i Susan Orlean, Lisa Randall, Jocelyn Pook, Eva Baltasar, Laura Huerga o Paula Bonet són algunes de les veus que s’escoltaran durant la cita literària.

Quins escriptoris i personalitats s’hi podran trobar?

En primera instància, per continuar el debat de l’any passat, les segúents escritpores analitzaran l’empoderament femení: Laura Bates, Mona Eltahawy, Najat El Hachmi, Paula Bonet, Eva Baltasar i Natza Farré.

Éric Sadin, Marina Garcés, Helen Hester, Nick Srnicek i Agustín Fernández Mallo analitzaran els dilemes ètics que planteja l’evolució de la intel·ligència artificial i la necessitat d’una nova Il·lustració.

D’altra banda, el periodista britànic Paul Mason parlarà de postcapitalisme i, per explorar l’evolució de la narrativa i els seus suports, s’ha convidat l’artista Libby Heaney i l’storyteller Manuel Bartual, entre d’altres.

Les activitats del festival

També continuarà la col·laboració amb entitats com Biblioteques de Barcelona, amb activitats per als professionals de les biblioteques, i Literature Across Frontiers (LAF), amb una xerrada sobre els escriptors refugiats a Europa.

D’altra banda, els Relats que mouen Kubrick proposaran un seguit d’activitats relacionades amb l’exposició Stanley Kubrick que el CCCB dedica al cineasta i que tindrà el moment culminant durant els dies del festival.

Els Diàlegs K –que cada any conviden grans escriptors a dialogar- comptaran amb la ja anunciada participació de Julian Barnes, Han Kang, Gonçalo M. Tavares i Susan Orlean. Dave Eggers i Enrique Vila-Matas, que abordaran temes clau de la literatura actual. Com s’ha dit, també s’abordarà la influència de la física quàntica en la concepció de la realitat i per això es convida la científica i escriptora Lisa Randall, amb els científics José Ignacio Latorre i Philip Ball, que oferiran la lectura dramatitzada de l’obra de teatre Copenhaguen. També participaran en els diàlegs la compositora Jocelyn Pook i els escriptors Simon Roy, Rodrigo Fresán i Vicente Molina Foix.

Amb un pressupost de 170.000 euros i una durada de cinc dies, el festival combina les taules rodones, els debats i les ponències amb altres formats menys habituals del festival literari com els tallers, les projeccions o els concerts i altres “espais d’experimentació” que el singularitzen. D’altra banda, Carrera ha destacat “l’absoluta paritat de gènere” que enguany presenta el cartell del certamen.