Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

JxCat vol que el Parlament torni a votar l’exercici de l’autodeterminació com a solució al “conflicte polític”

La moció també reclama una interlocució entre presidents i una mediació internacional

Agències 04/12/2019
Imatge d'arxiu del Parlament

JxCat ha impulsat una moció perquè el Parlament es torni a posicionar a favor de l’exercici del dret a l’autodeterminació com a “solució democràtica” a un “conflicte polític”. La moció se sotmetrà a votació en el ple de la setmana que ve de l’11 i el 12 de desembre després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la part de la proposta de resolució dels independentistes que feia referència a l’autodeterminació.

El text presentat per JxCat també considera “imprescindible” el reconeixement institucional entre governs i una “interlocució política sòlida entre la presidència de la Generalitat i la presidència espanyola”. Així mateix, aposta per una mediació internacional que vetlli pel compliment dels acords en el marc d’un diàleg “entre iguals”.

El text proposat per JxCat vol que el Parlament constati que entre Catalunya i l’estat espanyol hi ha un “conflicte de naturalesa política que només pot ser resolt amb eines democràtiques i per la via del diàleg i la negociació”. En aquest context, aposta per “promoure les iniciatives i els compromisos polítics necessaris” per acordar una solució democràtica al conflicte que, segons defensa el text, “no pot ser un altre que l’exercici del dret d’autodeterminació a través d’un referèndum”.

En la moció, JxCat introdueix dues de les condicions que posa al diàleg entre governs per tal de facilitar la investidura a Pedro Sánchez: que hi hagi una “interlocució política sòlida” entre els dos presidents i la figura d’una “mediació internacional”.

La moció també reclama que el compliment de “compromisos i obligacions legals” de l’estat espanyol cap a Catalunya no poden ser objecte de negociació i aposta per promoure un “cordó sanitari a la ultradreta per evitar la seva normalització”.