Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

JxCAT insisteix: La República “és possible ara”

El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha reivindicat aquest divendres el compromís del seu partit amb el referèndum de l’1 d’octubre, i ha assegurat que la República […]

Redacció 07/09/2018
El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol / EP

El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha reivindicat aquest divendres el compromís del seu partit amb el referèndum de l’1 d’octubre, i ha assegurat que la República catalana no és només un objectiu possible, sinó que es pot materialitzar “ara”.

“Els problemes reals dels catalans es resolen amb una república perquè amb els mecanismes actuals és impossible. La República és possible i és possible ara”, ha defensat en declaracions als periodistes des de Brussel·les.

Reunió a Bèlgica

Els diputats del grup independentista s’han reunit a la capital belga aquests darrers tres dies per encarar el curs polític, una trobada en la qual han participat l’expresident Carles Puigdemont, el president Quim Torra, i en què també han fet arribar la seva veu als presos sobiranistes.

Pujol ha reivindicat que JxCat és el punt de trobada, la confluència, de gent molt diversa, i que això el converteix en el grup que més s’assembla a la societat catalana en el seu conjunt, i ha dit que enfocaran la seva estratègia legislativa en la “radicalitat democràtica”.

Ha assegurat que en aquesta trobada no s’ha abordat ni l’escenari que la Generalitat promogui una obertura de les presons perquè surtin els presos sobiranistes, ni unes possibles eleccions anticipades, una potestat que és exclusiva del president, ha recordat.

Acord entre ERC i JxCAT

Preguntat per la crisi que van viure al juliol ERC i JxCat sobre la situació dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem, ha assegurat que amb ERC “hi ha l’acord que hi haurà acord”, però ha admès que no està tancat.

“Per respecte a tota aquella gent que no té llibertat –els presos sobiranistes–, hem de ser molt prudents i no alimentar els debats en l’esfera pública. Quan hi hagi acord, que n’hi haurà, el farem públic”, ha resolt.

Contra el PSOE

També ha carregat contra el Govern central per considerar que, encara que el PSOE té “una cara més amable” que el PP, segueix aplicant la repressió contra els catalans perquè manté els líders sobiranistes empresonats.

“El PSOE és especialista a fer trucs i endolcir la realitat, però continuem tenint presos i la fiscalia desbocada. Segueix havent-hi repressió”, ha conclòs.

Sobre la picabaralla sobre la situació de TV3 que han tingut aquest divendres el líder de Cs, Albert Rivera, amb una periodista de la cadena que l’entrevistava, Pujol ha defensat que el canal és “un espai plural” i ha criticat com s’ha comportat amb la presentadora.