Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

JxCat i ERC esmenen una moció de la CUP per evitar apostar per la unilateralitat

JxCat i ERC han presentat esmenes a una moció de la CUP, que es votarà aquest dijous a la tarda al Parlament, per evitar apostar per la unilateralitat, encara que […]

Avatar
Agències 07/02/2019
Diputats de la CUP al Parlament

JxCat i ERC han presentat esmenes a una moció de la CUP, que es votarà aquest dijous a la tarda al Parlament, per evitar apostar per la unilateralitat, encara que defensen avançar en l’autodeterminació “sense renunciar a cap via democràtica i pacífica”, segons el text recollit per Europa Press.

La moció de la CUP demana “avançar unilateralment en l’exercici de l’autodeterminació i desenvolupar sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques, sense acceptar les limitacions de l’Estat espanyol i el seu marc jurídic”.

Així, JxCat i ERC han esmenat aquest punt i han proposat que la iniciativa demani “avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació sense renunciar a cap via democràtica i pacífica”, per la qual cosa eliminen l’apel·lació a la via unilateral.

També han modificat un punt en el qual els cupaires defensen “paralitzar el diàleg amb l’Estat que no tingui com a condició prèvia el reconeixement del dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió, la llibertat dels presos, el lliure retorn dels exiliats i l’exercici dels drets socials, civils i polítics”.

Malgrat que comparteixen que el diàleg s’ha de basar en aquests principis, el text alternatiu proposat pels dos grups del Govern rebutja paralitzar-lo i advoca per “impulsar un procés de diàleg polític amb l’Estat”.

Desobeir el sostre de despesa 

La proposta de la CUP també reclama al Govern, entre d’altres qüestions, desobeir el sostre de despesa que marquen la llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), encara que aquesta qüestió no ha estat esmenada per JxCat i ERC.

Per als cupaires, avançar unilateralment en l’autodeterminació és la via per incorporar i garantir drets socials per a tothom, sense acceptar les “limitacions que puguin imposar” les institucions de l’Estat.

Relacionats