Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

JxCat demana consens als partits independentistes per debatre una llei d’amnistia que acabi arribant al Congrés

Elsa Artadi defensa la proposta però també apunta que no veu “voluntat política” per part del govern espanyol

Avatar
Agències 19/10/2020
La vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi, durant la cloenda del congrés fundacional del partit

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat consens a la resta de partits independentistes per debatre una llei d’amnistia que acabi arribant al Congrés dels Diputats. Així recollia la proposta del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va posar sobre la taula aquesta opció en una entrevista al diari ‘Ara’. “Cal trobar-nos per analitzar si podem compartir un text i veure si tenim temps de fer la tramitació” ha explicat Artadi. Això sí, ha recordat que el calendari no els juga a favor perquè no és un procés que vagi de pressa. També ha apuntat que no veu “voluntat política” per part del govern espanyol, tot i això troba interessant la possibilitat de portar el debat “al cor de l’estat espanyol”.

Per Artadi, ni el PSOE ni Unides Podem han mostrat cap senyal de voler tractar el tema ni tampoc han introduït “cap text normatiu” que vagi en aquest sentit. “Al Congrés podria existir una majoria que l’aprovés si realment hi hagués voluntat política” ha recordat. De fet, per la vicepresidenta, aconseguir l’amnistia és “un dels objectius” de l’independentisme, i “portar-ho a través del Parlament de Catalunya” és una via “complementària”.

Des de JxCat també es continua posant el focus a les pròximes eleccions, on sostenen que superar el 50% dels vots a favor de l’independentisme permetria als grups “veure en quin punt es troben”. D’aquesta manera, sostenen que la fita pot convertir-se en “una eina de consens” que també els permetria buscar complicitats internacionals. Artadi ha recordat que a la pràctica també els permetria tirar endavant una estratègia conjunta. “Hi ha decisions que es poden prendre més fàcilment si es té més del 50%” ha subratllat.

Moció de censura de Vox
Pel que fa al debat de la moció de censura de Vox, Artadi ha apuntat que el seu grup aprofitarà l’ocasió per denunciar una “normalització inacceptable del feixisme”, així com la “manca d’alçada política” de l’estat espanyol. “Hi serem per fer un discurs dur on també seguirem denunciant la manca de democràcia i el retrocés de llibertats” ha subratllat.