Dilluns, 17 de maig de 2021 - Edició 1026
La República

JxCat creu que la relació de Betancor amb Cs és “delictiva” i afecta “tot el sistema” electoral espanyol

Costa diu que el procediment que ha portat a la condemna de Torra està “sota sospita”

Redacció
Redacció 27/02/2020
Primer pla de perfil del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, el 27 de febrer de 2020

El vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ha denunciat aquest dijous que el fet que Cs pagués com a assessor un membre de la JEC que va participar en debats sobre el procés és “delictiu” i afecta “tot el sistema” de l’administració electoral espanyola. En roda de premsa al Parlament, Costa ha argumentat que JxCat ja va denunciar la recusació d’Andrés Betancor en el procediment obert per les eleccions europees, però que la JEC ho va desestimar. Per això, ha responsabilitat la JEC d’haver “perjudicat” els interessos electorals de JxCat. Pel que fa a la condemna per desobediència del president de la Generalitat, Quim Torra, han dit que el procediment està “sota sospita” perquè va ser iniciat per Cs.

 

Costa ha recordat l’existència de l’article 23 de la Llei de Règim Jurídic, argument que van defensar en la recusació a la JEC. Ha denunciat que llavors l’òrgan ho va desestimar i que ara des de JxCat ho tornen a denunciar.

 

Ha criticat que Betancor treballes per impedir que els eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí prenguessin possessió de l’acta al Parlament Europeu. “Per nosaltres és un escàndol sistèmic”, ha concretat. “Són moltes les explicacions que s’han de donar per les il·legalitats comeses”, ha afegit en una al·lusió a Cs.

 

De fet, ha dit que la suposada il·legalitat comesa per Cs té impacte més enllà de Catalunya i que arriba a escala europea. En concret ha argumentat que el president de la comissió d’assumptes legals de la UE que ha d’abordar el suplicatori de Puigdemont va ser proposat per Cs.

 

Costa, ha reconegut que no és incompatible ser membre de la JEC amb altres feines. Ha qüestionat la “manca d’ètica” del partit per posar una persona que tenen en nòmina en un organisme que requereix treballar amb “neutralitat i objectivitat”.

 

“Una persona que treballa per un grup polític, mai pot intervenir en una resolució presentada per aquell mateix grup polític. Això és il·legal i delictiu. Així ho denunciarem”, ha reflexionat.