Dimarts, 27 d'octubre de 2020 - Edició 824
La República

Justícia ratifica el segon grau penitenciari per a tots els polítics independentistes presos

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima subratlla un procés d’inserció social “favorable” però el “pondera” per les elevades penes descartant el tercer grau

Redacció
Redacció 09/01/2020
Presos i preses polítics asseguts al Suprem

Una decisió que genera tensions amb els presos i els seus familiars

El Departament de Justícia ha ratificat el segon grau penitenciari per a tots els polítics i líders de la societat civil independentistes condemnats a presó per sedició pel Tribunal Suprem. L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha ratificat la proposta de l’11 de desembre de les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d’Enric, Puig de les Basses i Lledoners. Totes les resolucions subratllen un procés d’inserció social “favorable” però “el ponderen” tenint en compte la durada de les penes, d’entre 9 i 13 anys de presó. Amb tot, se subratlla que el règim en segon grau “també permet l’inici progressiu del retorn a la comunitat”.

No existeix motiu per no atorgar el tercer grau

Ara, les classificacions es poden recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària. La decisió que prengués aquest jutge es podria recórrer també, en última instància, davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem.

A banda, des d’aquesta tarda, quan s’ha comunicat la decisió als presos independentistes, s’obre un nou període d’un màxim de sis mesos perquè les juntes de tractament revisin cada cas i, si s’escau, proposin un canvi de grau al Servei de Classificació.

 

Relacionats