Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Joves de fora donen exemple aprenent català i reivindicant-ne la importància: “És una qüestió de respecte”

|

- Publicitat -

El vídeo d’una infermera andalusa treballadora del Vall d’Hebron que menysprea la llengua catalana i critica l’obligatorietat d’assolir el nivell C1 de català per tal d’aprovar les oposicions ha generat molta polèmica a les xarxes, on els catalanoparlants defensen la llengua i el dret d’expressar-se en ella especialment en un context sanitari. L’espanyolisme ràpidament ha sortit en massa a defensar la infermera, i fins i tot més d’una quarantena de treballadors de l’Institut Català de la Salut (ICS) han presentat una demanda contra el requisit lingüístic, al·legant que és “excloent”; malgrat que la situació del català és cada dia més dramàtica, encara hi ha esperança en joves vinguts de fora que, tot i la barrera idiomàtica i la campanya contra el català, han decidit aprendre l’idioma i fer-lo servir, reivindicant-ne la importància.

Un d’ells és el Dídac, tot i que realment es diu Diego, un jove de Còrdova que ha vingut expressament fins a Barcelona per presentar-se al programa de talents ‘Eufòria‘. El Dídac explica, amb un català perfecte que deixa el jurat bocabadat, que sempre li ha agradat molt aprendre idiomes, i que té diverses amigues vivint a Catalunya, de manera que va decidir-se a aprendre el català, sense ni tan sols viure ell aquí.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Televisió de Catalunya (@tv3cat)

Publicitat

Un altre jove estranger que s’ha fet viral pel seu perfecte domini de la llengua catalana és l’Antonio, un jove originari de Mèxic que només fa 10 mesos que viu a Barcelona i que, en aquest temps, ha aconseguit aprendre’l i parlar-lo perfectament. Relata que tenia molt clar que volia aprendre català, i que amb aplicacions, l’ajuda de música en català i apuntant-se a un curs, ha aconseguit parlar-lo. “Mai ningú m’ha obligat a parlar-li català, però trobo que és una qüestió de respecte per la gent de Catalunya i la seva cultura. Així que si heu de venir, feu el favor d’aprendre’l, que no és tan difícil, i així estarem tots molt més contents”, conclou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antoño Jaja (@jajantoine)


L’últim cas que ha revolucionat les xarxes és el del Nazar Uliantxenko, un jove de 16 anys que el març del 2022 va fugir de la guerra d’Ucraïna tot sol, i després d’un llarg viatge, va arribar fins a Catalunya, concretament a Amposta. El jove, a qui va acollir la família del seu professor de català, només podia comunicar-se en anglès, però al cap d’un mes va demanar a la seva família d’acollida que li parlessin en català. Ara, gairebé un any després d’haver arribat a Catalunya, en Nazar parla el català perfectament.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por 324cat (@324cat)

Et pot interessar  Els homes joves són els més espanyolistes i favorables a protegir els símbols franquistes, segons una enquesta d'Òmnium
Publicitat

Opinió

Minut a Minut