Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Jové i Riba, citats a declarar com a testimonis pel cas Pegasus el 26 de maig

El jutjat també ha de citar la directora del CNI i el fabricant israelià

|

- Publicitat -

El president d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, estan citats a declarar davant del jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona el pròxim 26 de maig en el marc de la investigació del programari espia Pegasus. La citació arriba després que el jutjat demanés al govern espanyol desclassificar documents secrets sobre Pegasus.

Publicitat

En la interlocutòria, la jutgessa també imputava i citava a declarar una de les empreses del grup NSO, citava a declarar a la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i cridava a comparèixer Jové i Riba en qualitat de testimonis.

El 24 d’octubre passat el jutjat va admetre a tràmit la querella contra la israeliana NSO Group, propietat d’OSY Technologies, però en comptes de citar els querellats com marca la llei, la jutgessa d’instrucció va preguntar a la fiscalia quines diligències volia practicar. Arran de la resposta de la fiscalia, el 15 de desembre passat el jutjat va denegar les diligències proposades en la querella de Jové i Riba, va denegar la investigació de l’empresa OSY Technologies SARL, propietària de NSO, i va acordar la pràctica d’algunes diligències demanades per la fiscalia. Jové i Riba van recórrer la decisió, i l’Audiència els va donar parcialment la raó.

El tribunal, per unanimitat, considerava “incoherent” la decisió de la magistrada instructora i no donava la raó a la fiscalia, que es va oposar a l’interrogatori dels representants de NSO al·legant que no constava que haguessin operat en territori espanyol. L’Audiència li recordava al jutjat i a la fiscalia que la querella és per investigar si els mòbils de Jové i Riba van ser espiats mentre es trobaven a Espanya.

Espionatge legal?

Tenint en compte la investigació feta pel Defensor del Poble, que va concloure que el CNI ha sotmès la intercepció de comunicacions al control judicial, l’Audiència veu pertinent que es demani informació al CNI sobre la compra del programari espia i el seu ús sobre Jové i Riba, i que declari la directora de l’organisme, Esperanza Casteleiro. “Per tant, la declaració no seria prospectiva, com denuncia el fiscal, sinó necessària per determinar si l’actuació que en el seu cas es va fer amb l”spyware’ es va fer conforme a la legalitat vigent, amb els límits legals i amb autorització judicial, tot i que, donat el caràcter secret d’aquestes actuacions no es pugui donar més informació que la confirmació d’haver utilitzat aquest programa”.

Et pot interessar  L'independentisme demana la compareixença del Defensor del Poble per justificar l'espionatge polític
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió