Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Josep Lluís Alay destapa la inexistent vergonya de la Casa Reial que gosa apropiar-se culturalment del llegat de Pau Casals

|

- Publicitat -

Josep Lluís Alay, el cap d’Oficina de Carles Puigdemont, injustament acusat de dur a terme la trama russa del procés, ha fet una piulada en què denuncia que les declaracions de la Casa Reial ja passen de taca d’oli.

En concret, ha citat una piulada de Felipe VI, que ha anat a San Juan, a Puerto Rico, per commemorar els cinc-cents anys de la “fundació de la ciutat”. Per descomptat, el cap d’Estat “preparat” ha passat de puntetes per sobre del passat colonial d’Espanya. L’arribada del fill del cap d’Estat assassí d’elefants a Botswana va estar marcada perquè poques hores abans que arribés a l’illa caribenca, l’associació Grup de Forces Llibertàries de Borikén va trinxar l’estàtua de Ponce de León, primer governador espanyol, en protesta a “la tirania d’Espanya”.

Publicitat

Felipe VI, lluny de reconèixer el passat colonial i la massacre de la població indígena, va declarar que “es respirava molta hispanitat”. La cirereta del pastís, però, l’ha posat la piulada de la Casa Reial que va fer després de visitar l’exposició de Pau Casals.

El reconegut violoncel·lista català i compositor de l’himne de les Nacions Unides, va fugir del Franquisme i va exiliar-se a San Juan, per evitar la repressió de l’Estat, que el va perseguir durant dècades. És a dir, és un símbol de la resistència catalana contra la repressió franquista i un exemple de pacifisme, ja que l’any 1971 li van atorgar la Medalla de la Pau per la seva trajectòria personal, el seu compromís per la justícia i la pau al món.

Felipe VI ha gosat “emfatitzar les aportacions del violoncel·lista a Puerto Rico” i afirmar, sense vergonya, que era “espanyol”. El que no s’ha atrevit a dir és que el dictador Francisco Franco, que durant dècades va obligar a l’exili i represaliar a Casals fins a la mort, és qui va posar a dit l’emèrit que va abdicar en favor de Felipe VI.

“Fagociten també els nostres grans referents culturals per assimilar-nos al seu imaginari hispànic. Fins i tot en Pau Casals que tota la seva vida va lluitar contra ells i ho va haver de pagar amb exili fins a la mort” així ha lamentat Alay, que es provi de reescriure la història i que s’apropiï el llegat de Pau Casals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut