Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Trinxen l’estàtua de Ponce de León a Puerto Rico en protesta a la visita de Felipe VI

El Grup de Forces Llibertàries de Borikén ha reivindicat la destrossa i ha afirmat que la figura del governador representa la tirania d’Espanya

Redacció 25/01/2022

Diversos activistes a Puerto Rico han deixat ben esguerrada l’escultura de Juan Ponce de León, que va ser el primer governador espanyol a San Juan i a qui alguns mitjans espanyolistes han qualificat de “descobridor” en comptes de colonitzador.

Els fets han succeït poques hores abans que Felipe VI hagi fet acte de presència a l’illa caribenca, en la qual participarà en els actes de commemoració del 500 anys de fundació de la ciutat.

El Grup de Forces Llibertàries de Borikén ha reivindicat la destrossa i ha afirmat que Ponce de León va ser imposat per la tirania d’Espanya i representa el pitjor. Cal destacar que “Borikén” és com anomenaven els indígenes a l’illa, abans de la Colonització Espanyola.

Felipe VI ha afirmat que “es respira molta hispanitat aquí, com no podia ser d’una altra manera” en unes declaracions molt poc sensibles amb el passat colonial de l’illa. D’aquesta manera, en comptes de voler calmar els ànims, i reparar el dolor i la repressió causats durant la Colonització Espanyola, ha vingut amb afany de presumir de la violència exercida sobre el poble porto-riqueny.