Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Irídia retreu al Ministeri d’Interior la manca de col·laboració per identificar els agents de l’1-O

La Ciutat de la Justícia ha acollit avui les declaracions dels primers policies nacionals citats davant del jutjat número 7 de Barcelona que investiga les càrregues policials de l’1-O. Concretament, estan […]

Marina Bou Cabero 13/11/2018
L’advocat de l’acusació particular Irídia, Andrés García Berrio

La Ciutat de la Justícia ha acollit avui les declaracions dels primers policies nacionals citats davant del jutjat número 7 de Barcelona que investiga les càrregues policials de l’1-O. Concretament, estan citats com a investigats dos agents que van actuar a l’escola Mediterrània; un d’ells, un sotsinspector identificat per haver agredit brutalment una ciutadana amb un cop de porra al cap i relacionat amb les agressions de l’institut Pau Claris (on diverses persones van ser llençades escales avall). També declaren agents que van participar en el dispositiu de l’escola Pia Sant Antoni.

“És un dia molt important perquè es comença a trencar la impunitat en relació a les càrregues policials de l’1-O”, ha dit l’advocat de l’acusació particular Irídia, Andrés García Berrio. Segons ell, “això només és el principi” i encara hi ha “molts altres agents que han de ser citats en qualitat d’investigats” entre els quals almenys 10 per la brutalitat exercida a les escales de l’escola Pau Claris. L’objectiu és “explicar com es va organitzar aquest dispositiu per intentar arribar als responsables polítics i de la policia” i, per això, García Berrio ha fet una crida “a la col·laboració del Ministeri d’Interior per identificar els agents responsables”. I és que si s’ha pogut arribar fins a la situació actual no ha estat pas per aquesta col·laboració, sinó -assegura- “perquè el jutge ha volgut investigar i perquè s’ha fet molt esforç per part de la ciutadania per identificar els agents”.

Ha explicat l’advocat que “ha costat arribar fins aquí” perquè “el dia que es van cometre els presumptes delictes, cap cos policial va investigar de manera directa” i ha lamentat que moltes de les causes s’estiguin arxivant pel fet que no es pugui identificar els agents.

Concentracions en suport a les víctimes de l’1-O 

A les portes de la Ciutat de la Justícia s’hi ha concentrat un grup de persones en suport a les víctimes de l’1-O, capitanejades per Roger Español, l’home que va perdre la visió d’un ull per una bala de goma. Han cridat frases com “1 d’octubre ni oblit ni perdó” i Español ha llegit un comunicat: segons el text, en aquests judicis “no només es jutgen accions concretes de policies concrets, sinó tot un ‘modus operandi’ d’un operatiu policial completament desproporcionat en què  els protocols d’actuació i comunicació van ser vulnerats expressament per causar dolor i ferides innecessàries”.

Ha aclarit que les concentracions que duran a terme els dies de les declaracions dels policies de l’1-O i, posteriorment, dels afectats “neixen de la necessitat del poble de donar suport a les víctimes” i no estan relacionades amb cap associació o partit polític. També s’ha referit a com els màxims responsables policials i el Gobierno no van controlar -“al contrari, els van esperonar”- actituds com ‘l’A por ellos’ o el ‘que nos dejen actuar’ i els ha assenyalat com a responsables “del nombre i gravetat de les afectades”.

Español ha recordat la capacitat del poble català per autoorganitzar-se contra la vulneració de drets i ha remarcat que “aquesta vegada, l’esforç del poble és per al poble”. Els propers dies 14, 16, 20, 22 i 23 es repetiran les concentracions a la Ciutat de la Justícia, acompanyades de diferents activitats culturals per dur a terme una “protesta activa”.

Per llegir la notícia relacionada, ‘[Vídeo] Una espanyolista s’encara amb Roger Español a les portes de la Ciutat de la Justícia’: https://www.larepublica.cat/video-una-espanyolista-sencara-amb-roger-espanol-a-les-portes-de-la-ciutat-de-la-justicia/

Per veure la fotogaleriahttps://www.larepublica.cat/la-repressio-de-l1-o-a-la-ciutat-de-la-justicia/

AMPLIACIÓ.- En la seva declaració, els comandaments de la policia nacional diuen que no van donar ni rebre cap ordre de carregar l’1-O i que no van veure cap actuació desmesurada. Només han respost les preguntes del jutge i el fiscal.