Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Investiguen el PP de Castella i Lleó per finançament il·legal

Alfonso Fernández Mañueco i Fernando Martínez Maíllo estan sent investigats per haver ordit una trama per falsejar les primàries a la comunitat

Redacció 09/06/2019
Alfonso Fernández Mañueco/ Twitter @alferma1

El president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el també popular, Fernando Martínez Maíllo, estan sent investigats per haver usat suposadament signatures falsificades de 5.000 afiliats per a guanyar Mañueco les primàries del partit a aquesta comunitat el 2017. Segons ha avançat Diario 16, que ha parlat amb dirigents i exdirigents del partit, ho haurien pogut fer amb mig milió d’euros ingressats a la caixa B i ara Mañueco estaria sent investigat per finançament il·legal, per falsedat documental i per coacció. La setmana passada, es va presentar una denúncia sobre possibles delictes de coacció, finançament il·legal del PP i falsedat documental en les Primàries del PP des de Salamanca que el jutge ja ha acceptat.

Explica la periodista María José Pintor Sánchez-Ocaña que en el moment de les primàries obertes, ideades per Martínez Maillo quan era coordinador general del PP, el PP a Castella i Lleó tenia 7.000 militants reals (s’esperava comptar amb 58.000) i uns 5.000 no estaven al corrent de pagament, per la qual cosa no tenien dret a vot i, per això, s’hauria posat al corrent de pagament els afiliats amb aportacions d’empresaris en diner negre i aportacions de càrrecs del partit de 500 euros.

“Diverses empreses destacades de la comunitat col·laboren amb importants quantitats que ajuden a aconseguir els gairebé 500.000 euros”, ha explicat un exalt càrrec de la Junta a Diario 16, a qui també han assegurat que “el partit s’arroga la representació i competència dels seus afiliats, sense informar-los, per la seva bona disposició amb algunes entitats financeres”. Així, es van fer transferències al partit amb diners d’origen desconegut, en metàl·lic, i sense autorització dels interessats i “es realitzen signatures falses de l’autorització per sol·licitar votar a les seus del PP de milers de militants que ni saben que necessiten signar per poder exercir el seu dret a votar en les Primàries de Castella i Lleó i que mai arriben a signar ells mateixos”. Tot això, amb l’autorització i el suport de Maíllo des de Génova.