Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Guterres: “No podem abandonar el poble de l’Afganistan”

El secretari general de l’ONU reclama protegir els drets humans i evitar deportacions

Agències 16/08/2021
El secretari de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres

Mentre es van divulgant esgarrifoses imatges de l’aeroport de Kabul on tothom vol pujar a un avió de la manera quen sigui, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha assegurat aquest dilluns que la comunitat internacional ha de fer respectar els drets humans i protegir vides humanes. “No podem abandonar el poble d’Afganistan”, ha dit Guterres en un discurs al Consell de Seguretat sobre la situació al país. Guterres ha afirmat que el Consell de Seguretat i tota la comunitat internacional han d’utilitzar “totes les eines a la seva disposició” per evitar que l’Afganistan es converteixi de nou en un “refugi segur per a terroristes” i garantir que “es respecten els drets humans bàsics”. El secretari general de l’ONU ha demanat que s’acullin refugiats i s’evitin les repatriacions d’afganesos.

Guterres ha admès estar “preocupat” per les informacions de violacions de drets humans, especialment contra dones i nenes. “Faig una crida als talibans i totes les parts a respectar i protegir la llei humanitària internacional i els drets i llibertats de les persones”, ha dit.
En el seu discurs, Guterres ha afirmat que l’ONU seguirà mantenint a l’Afganistan el seu personal i oficines, fins i tot en les zones ara sota control afganès.

“En gran mesura, el nostre personal i instal·lacions han estat respectats. Reclamem als talibans que continuïn així i que honorin la integritat i inviolabilitat d’enviats i instal·lacions diplomàtiques”, ha afegit. Segons Guterres, és “crucial” que els serveis bàsics es segueixin mantenint a l’Afganistan perquè hi ha una crisi humanitària que afecta 18 milions de persones.