Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

Giró critica la recentralització de competències de l’Estat: “Volem plena sobirania fiscal”

“Ens veiem amenaçats per futures normatives estatals”, ha advertit el conseller d’Economia i Hisenda

Avatar
Agències 24/11/2021
El conseller d'Economia Jaume Giró intervenint al Parlament el 16 de juny.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha advertit contra la “tendència subtil, silenciosa però claríssima de recentralització per part de l’Estat” i ha posat com a exemple la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes o la tramitació al Congreso de l’impost de residus, un tribut propi que ara podria ser cedit.

Per Giró, si prospera la tramitació, “restarà capacitat de decisió fiscal i de recaptació dels impostos i de retruc d’execució pressupostària”. “Si recaptem menys, tenim menys marge per fer polítiques públiques“, ha assegurat. La secretària d’Hisenda, Marta Espasa, també ha criticat “l’amenaça de la recentralització” i ha demanat que es tracti les CCAA com a “administracions majors d’edat”.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, i la secretària d’Hisenda, Marat Espasa, han participat aquest dimecres en el Seminari: ‘Descentralització política i capacitat fiscal’, on també hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao, i la catedràtica d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Núria Bosch.

En la seva intervenció inicial, Giró ha lamentat que Catalunya té poca capacitat de decisió en els impostos i que quan ho fa “els tomba el TC o altres instàncies”. “Ens veiem amenaçats per futures normatives estatals”, ha comentat amb relació a l’impost de residus. En aquesta línia, la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, ha afegit que l’Estat es planteja la implantació d’aquest impost a tot l’Estat després de les multes de la UE a l’Estat per incompliment en el reciclatge i de constatar que hi ha comunitats que no tenen aquest impost. Actualment, el projecte de llei es troba en fase de tramitació al Congreso.

Espasa ha defensat que Catalunya compleix els objectius i que “ha fet els deures”. Per això, ha proposat l’executiu espanyol que traslladi a les comunitats que no arribin als mínims la multa i que als territoris que tenen aquest impost se’ls permeti continuar gestionant-lo. “El que ens preocupa és que han començat per aquest impost i en poden venir d’altres, sobretot de caràcter mediambiental”, ha continuat.