Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Geis arremet contra el centralisme de la nova llei espanyola d’universitats

La consellera de Recerca i Universitats la considera una “amenaça” pel sistema català i ha avançat que els rectors preparen un document per fer palès el seu posicionament en contra

Agències 21/10/2021
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, durant el ple del Parlament. Imatge del 21 d'octubre de 2021.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha criticat la nova llei espanyola d’universitats que va presentar el ministre Castells a Madrid a finals d’agost. “És una amenaça, perquè el sistema universitari català no s’hi reconeix”, ha dit Geis sobre l’avantprojecte de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU).

La nova norma, que substituirà l’actual del 2001, estableix menys temporalitat en la contractació del personal docent i investigació i augmenta el percentatge mínim de professorat funcionari. Segons Geis, el text és “excessivament detallista”. La consellera ha avançat que el Departament està elaborant un document conjunt amb els rectors de totes les universitats catalanes, on es fixarà el posicionament contra la nova norma. “Hi ha un excés de regulació. No saps si estàs llegint una llei orgànica o els estatuts d’una universitat”, ha criticat Geis.

Per tot plegat, la consellera ha explicat que el sistema universitari català “no se sent reconegut” en la nova norma, i ha assegurat que aquest és un posicionament que comparteixen els rectors de les universitats públiques i privades de Catalunya. Així mateix, Geis ha considerat que, tractant-se d’una llei que en renova una de fa vint anys, hauria de ser una proposta “moderna”. Per contra, l’ha titllat d'”uniformadora” i “centralista”.