Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Front comú de Macron i Sánchez per finançar amb deute europeu el xoc energètic i militar causat per la guerra

El president francès i espanyol defensen posar en marxa ja aquest any la reforma estructural del mercat elèctric europeu

Agències 19/01/2023
Els presidents espanyol i francès, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, durant la cimera al MNAC de Barcelona Data de publicació: dijous 19 de gener del 2023, 16:14 Localització: Barcelona Autor: Jordi Borràs

El president francès, Emmanuel Macron, i l’espanyol, Pedro Sánchez, han unit forces aquest dijous a la cimera hispano- francesa en la defensa d’un fons finançat amb deute europeu per fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. En la roda de premsa posterior a la trobada, Macron ha apuntat que l’emissió de deute comú “no és cap tabú” després que la UE acordés ja fer-ho el 2020 per fer front a la crisi creada per la covid-19.

“Existeix i ha permès finançar instruments que volem utilitzar més i millor”, ha remarcat Macron en un front comú amb Sánchez que busca vèncer les reticències d’Alemanya a la iniciativa. Al seu torn, Sánchez ha donat suport a la mesura i ha instat el club comunitari a “reaccionar en positiu” a la crisi.

Davant les reticències d’Alemanya a finançar amb deute comú les conseqüències de la guerra, Macron ha dit tenir “molta confiança en els pròxims mesos” i ha apuntat que ho parlarà amb el canceller, Olaf Scholz, en els pròxims dies. “Tenim moltes ambicions estratègiques compartides”, ha assenyalat el president francès, tot remarcant que Europa és el continent més afectat per la guerra.

A més, Macron ha defensat que un nou fons de deute comú és necessari especialment per respondre als ajuts dels Estats Units a l’energia verda. Cal una resposta ambiciosa als ajuts massius de l’administració de Joe Biden, ha insistit el president francès, perquè la UE segueixi sent un “lloc de prosperitat”. En aquest sentit, ha reivindicat també simplificar i fer més ràpides les inversions al continent i elaborar una resposta que no “fragmenti” el bloc amb diners “a nivell nacional i europeu”. “No hi ha cap tabú i cal aconseguir aquest consens”, ha subratllat.

Al seu torn, Sánchez ha remarcat que la UE està en “un moment crític” per la guerra, però també per les decisions comercials dels Estats Units. “Europa sabrà compartir el diagnòstic i reaccionar en positiu en benefici del projecte”, ha insistit el president del govern espanyol tot remarcant que calen “eines per reforçar el projecte europeu”.

Pel que fa a la reforma del mercat elèctric europeu, Macron i Sánchez han defensat la necessitat que tiri endavant de manera “ràpida”. “Necessitem una reforma en profunditat perquè les empreses paguin un preu per l’electricitat que sigui el mateix que el de la producció”, ha dit el president francès. A l’espera que la Comissió Europea presenti la proposta de reforma del mercat elèctric, Macron ha defensat que la reforma s’ha de començar enguany i ha de ser “ràpida i efectiva”.

Ambdós presidents també han expressat la voluntat de reforçar la cooperació en interconnexions energètiques i gasístiques. Després de pactar el corredor H2Med entre Barcelona i Marsella, Macron i Sánchez s’han compromès a consolidar la cooperació energètica. Finalment, el president francès també s’ha referit al corredor mediterrani. Ha mostrat la seva “voluntat perquè tiri endavant”, especialment amb suport a les inversions necessàries.