Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

França manté les eleccions municipals

Es tem una participació molt baixa

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 15/03/2020
Un punt de votació a les municipals franceses amb gel desinfectant sobre la taula

Malgrat la diàfana recomanació d’aïllar-nos i tancar-nos a casa, França celebra avui la primera volta dels comicis municipals, amb 70.000 meses electorals a les quals estan cridats més de 47 milions de ciutadans per renovar més de 35.000 ajuntaments.

I encara és més absurd si es pensa que una setmana més tard s’hi ha de tornar perquè aquests comicis són a dues voltes i estem veient que en aquesta crisi una setmana és un món i no se sap com estarem d’aquí a set dies.

Emmanuel Macron ha volgut que “la democràcia segueixi el seu curs” i entre les mesures de sanitàries implantades hi ha gel per rentar-se les mans, tovalloletes higièniques, una persona per mesa dedicada exclusivament a la neteja, senyals a terra per mantenir la distància entre electors i crides a evitar contactes, tot ben allunyat de la sensació de germanor i festa que acostuma a acompanyar una cita electoral. També es deixarà passar primer a la gent gran i pacients amb altres malalties, evitant-los de fer cua.

El Govern argumenta que, segons van dir-los experts científics, anar a votar no era més perillós que anar a comprar i França encara no ha ordenat el tancament d’establiments.

No hi ha hagut final de campanya i ara faltarà saber si hi haurà gaires votants, que els sondeigs sense la pandèmia ja donaven una abstenció notable. Si l’abstenció prevista rondava el 40% ara un 22% dels que asseguraven que anirien a votar ara diuen ara que no ho faran.