Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Fiscalia demanarà a Llarena reactivar les euroordres de Puig, Comín i Ponsatí

El cas de Marta Rovira el deixaran per més endavant per la complicació que presenta el procediment a Suïssa

Agències 30/10/2019
Imatge conjunta de Lluís Puig, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont, Toni Comín i Meritxell Serret / ACN

La Fiscalia del Tribunal Suprem té previst demanar demà dijous al jutge Pablo Llarena que reactivi les euroordres d’Antoni Comín, Lluís Puig -exiliats a Bèlgica- i Clara Ponsatí -a Escòcia-, segons han confirmat fonts del Ministeri Públic. També està estudiant la reclamació a Suïssa de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, si bé el seu cas el deixaran per més endavant per la complicació que presenta el procediment a Suïssa, on no pot fer-se mitjançant una euroordre (OEDE).

De moment, descarten sol·licitar l’entrega d’altres exiliats com Meritxell Serret, que va ser consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, també a Bèlgica; i de l’exportaveu de la CUP Anna Gabriel, qui és a Suïssa. En el primer dels casos la decisió té molt a veure amb com va afectar la sentència del procés a tres exconsellers que, igual que Serret, únicament eren acusats de desobediència i malversació (Meritxell Borrás, Carles Mundó i Santi Vila) i que van ser absolts del segon d’aquests delictes. El delicte de desobediència comporta únicament pena d’inhabilitació i multa, per la qual cosa es descarta reactivar contra ella una ordre d’entrega i ingrés a la presó. Pel que fa a Gabriel, la seva recerca fa temps que es va descartar perquè únicament està processada per desobediència.

La situació és diferent en els casos de Comín, Puig i Ponsatí. Així, pel que fa a Comín (exconseller de Sanitat) i Ponsatí (ex-titular d’Educació) es demanarà l’entrega per presumptes delictes de sedició i també de malversació en relació a locals dependents dels seus departaments que s’haurien posat a la disposició del referèndum de l’1-O.

Més dubtes amb Puig 

En relació a l’exresponsable de Cultura existeix una factura per valor de 200.000 euros encara per aclarir que podria determinar la seva petició d’entrega, segons les mateixes fonts, i se’l reclamarà per malversació i desobediència. Ja que no se l’acusaria de sedició, existeixen més dubtes sobre el fet que Llarena opti finalment per reclamar-lo, tot i que tot dependrà dels arguments que utilitzin els fiscals en els seus escrits.

Pel que fa a Rovira, processada per rebel·lió, la Fiscalia assenyala que en el cas de sol·licitar-se la seva entrega serà per sedició, igual que s’ha fet en el cas de Puigdemont. Si bé, tenen en compte que el país helvètic s’ha negat sempre a entregar exiliats i en tot cas no estaríem parlant d’una euroordre (OEDE) sinó d’una petició d’extradició.