Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

Estirada d’orelles a Espanya de la comissària europea de drets humans

|

- Publicitat -

En una carta adreçada al ministre de Justícia d’Espanya, feta pública avui, la comissària dels drets humans del Consell d’Europa, la bosniana, Dunja Mijatović, convida les autoritats espanyoles a modificar de manera integral el Codi penal per reforçar les salvaguardes existents del dret a la llibertat d’expressió i facilitar la tasca dels tribunals espanyols en la presa de decisions d’acord amb l’article 10 del Conveni europeu de drets humans.

Publicitat

En la carta a Juan Carlos Campo, Dunja Mijatović recorda ls condemnes penals, incloses penes privatives de llibertat, contra artistes per les lletres de les seves cançons i contra activistes de les xarxes socials per declaracions considerades ofensives per diverses disposicions del Codi Penal, en particular disposicions sobre enaltiment del terrorisme i sobre difamacions i insults a la Corona.

La comissària expressa la seva preocupació per la manca de definició clara d’algunes de les nocions recollides en la disposició sobre l’enaltiment del terrorisme. També assenyala que algunes decisions dels tribunals espanyols no han pogut determinar adequadament si l’enaltiment del terrorisme comportava realment el risc d’un perill real, concret i imminent o si s’ha interpreyat la intenció dels autors de manera abstracta. La comissària reitera que “la legislació antiterrorista només s’hauria d’aplicar a continguts o activitats que impliquin necessàriament i directament l’ús o l’amenaça de violència amb la intenció de propagar la por i provocar terror”.

Pel que fa a les disposicions del Codi Penal que criminalitzen les calúmnies i els insults a la Corona, la comissària subratlla que la possibilitat d’imposar restriccions a la llibertat d’expressió en el context del debat polític és molt limitada, en particular quan es tracta de polítics, representants de les autoritats i altres personatges públics. Insta les autoritats tenir en compte l’aplicació de les sentències pertinents del Tribunal Europeu de Drets Humans com a base per alinear plenament el Codi Penal amb la jurisprudència del Tribunal segons l’article 10 del CEDH.

La comissària també demana a les autoritats espanyoles que restringeixin l’aplicació de les disposicions relacionades amb el discurs de l’odi als casos prohibits per la legislació internacional de drets humans, és a dir, a expressions d’odi basades en la xenofòbia, l’antisemitisme i altres formes d’odi basades en la intolerància que constitueixen una incitació a discriminació, hostilitat o violència. Per últim, demana una despenalització de la difamació i del delicte d’insults als sentiments religiosos per evitar el seu possible efecte esgarrifós sobre la llibertat d’expressió.

En la seva resposta el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, admet que “la regulació d’alguns delictes relacionats amb la llibertat d’expressió continua plantejant problemes, sobretot per la imprecisió en la definició de la conducta delictiva”. Així, assegura a la comissària que a principis de febrer ja van anunciar la seva intenció de reformar els delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a les institucions de l’estat, “entre d’altres”. Per tant, no concreta si també revisarà els delictes de discurs d’odi, ofenses religioses i la difamació, tal com demana la comissaria.

“Li manifesto la meva sintonia i la del govern amb les preocupacions que vostè mostra a la carta i el meu desig que puguem tirar endavant una reforma d’aquests delictes que contribueixi a millorar encara més el legítim exercici de la llibertat d’expressió”, afirma Campos en la resposta enviada el passat 18 de març.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut