Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Espanya ens costa molt cara als catalans

|

- Publicitat -

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat majorista es dispararà aquest dijous a un nou rècord històric, arribant als 122,76 euros per megavat (MWh).

 

Publicitat

El registre mitjà del ‘pool’ elèctric per al dijous polvoritza així els 117,29 euros/MWh del passat 13 d’agost, que liderava la sèrie històrica fins ara.

 

Per a aquest dimecres, el preu de la llum marcarà un màxim de 129,81 euros/MWh -de les 22.00 a les 23.00 hores- i un mínim de 119,95 euros/MWh -de les 04.00 a les 05.00 hores-, segons dades d’OMIE recollides per Europa Press.

 

Aquest dimarts, el ‘pool’ elèctric ja havia posat fi a la treva donada en el cap de setmana, quan cau la demanda, i recuperava nivells per sobre dels 100 euros/MWh.

 

Ja aquest dimecres va tocar el que era, fins al rècord d’aquest dijous, el segon màxim registre en la sèrie històrica del mercat elèctric, amb un preu mitjà per dia de 116,73 euros/MWh, que es veurà incrementat en poc més d’un 5%.

 

Pel que fa a fa un any, el preu mitjà diari de l’electricitat per a aquest dijous serà un 165% més car que els nivells que marcava per les mateixes dates d’agost de 2020, quan va ser de 46,25 euros/MWh.

 

UN RÈCORD DARRERE L’ALTRE EN EL QUE VA DE MES

En el que va d’agost, el ‘pool’ ha polvoritzat tots els rècords vists fins ara, apuntant a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Del 9 al 13 d’agost ja va marcar una xifra màxima després d’una altra. Així, dijous portarà un nou màxim històric en el que va de mes.

 

Aquesta espiral alcista ha portat a focalitzar el debat polític en com abaratir el preu de l’electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci en l’Executiu, Unides Podem.

 

De fet, la formació morada ha realitzat una última proposta al Govern per abaratir la factura de la llum que passa per limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica mitjançant decret llei.

 

Aquest context de pujades en el ‘pool’ elèctric està marcat per l’increment en els preus dels drets de CO2 i del gas, als quals s’ha unit l’increment de la demanda per l’ona de calor.

 

En concret, els drets d’emissió de CO2 s’han encarit fins a superar en el que va d’agost els 55 euros per tona, quan a l’inici de l’any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentre, el preu del gas natural se situa entorn dels 44,7 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

 

El preu de l’energia té un pes proper en la factura d’entorn al 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

 

Les oscil·lacions en el preu diari afecten als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els que estan al mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

 

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d’Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat ‘espot’, en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

 

BAIXADA DE L’IVA I SUSPENSIÓ TEMPORAL DEL 7% A LA GENERACIÓ

El passat 24 de juny el Govern va aprovar un Reial decret-Llei per urgència per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

 

En el cas concret de l’IVA, s’aplica una baixada al 10% fins a cap d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins el 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh.

 

Pel que fa a la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, que ja en 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant sis mesos per contenir una altra ona alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d’aquest any.

 

AGOST, LA FACTURA “MÉS CARA DE LA HISTÒRIA”

De fet, la factura de la llum d’un usuari mitjà a l’agost serà “la més cara de la història”, amb un encariment en la primera quinzena del 43,7% pel que fa al mateix període de l’any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

 

Fins avui, els cinc rebuts més elevats han estat els 88,66 euros del primer trimestre de 2012 (amb l’IVA al 18%), els 87,81 euros de gener de 2017, els 85,34 de juliol de 2021, els 83,55 euros de setembre de 2018 i els 82,13 euros de maig de 2021 -en tots els casos amb l’IVA al 21%-, segons dades de l’associació.

 

Amb les tarifes aplicades de el 1 al 15 d’agost, l’usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que a l’agost de 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l’IVA al 10% fins a desembre mentre el preu mitjà del megavat hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si se seguís aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut