Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

ERC retira les esmenes sobre el TC i la Casa Reial per evitar que la dreta les voti i tombi els pressupostos de l’Estat

L’aprovació de qualsevol de les dues esmenes provocaria el retorn dels comptes de Sánchez

Redacció 02/12/2020
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congreso.

ERC ha retirat aquesta tarda de dimecres les esmenes a la totalitat que havia presentat a les seccions dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) que fan referència al Tribunal Constitucional (TC) i a la Casa Reial. A les seves esmenes els republicans apostaven per reduir a zero les aportacions a aquestes dues institucions. Fonts d’ERC han explicat a l’ACN que han actuat en aquesta direcció per evitar que la dreta votés afirmativament a les esmenes i d’aquesta manera provoqués la caiguda dels pressupostos generals de l’Estat.

El motiu és que perquè els pressupostos de l’Estat prosperin cal que s’aprovin totes i cadascuna de les seccions dels comptes, i n’hi ha prou amb que el Congrés en rebutgi una –com podria ser el pressupost de la Casa Reial- per tombar la llei.

 

De fet, Bildu va decidir directament no presentar esmenes a la totalitat a aquestes seccions per evitar aquest perill.

 

“Davant el risc real que la dreta ens votés una d’aquestes esmenes i fes decaure els pressupostos, no hem tingut més remei que assegurar” l’aprovació dels comptes retirant les esmenes, apunten fonts dels republicans.

 

En concret, ERC ha retirat les esmenes 2107 i 3108. A la primera rebutjaven el pressupost d’un TC que consideren “ideològic” que actua amb el mandat de quatre membres caducat des del 2019.

 

A la segona reclamaven reduir a zero el pressupost de la Casa Reial perquè consideren “indignant” que l’increment del sou del Cap de l’Estat en un moment d’emergència social.

 

De fet, ERC ja ha detectat al llarg de la jornada d’aquest dimecres que les formacions de la dreta votaven afirmativament algunes de les seves esmenes parcials per provar de trencar l’acord pressupostari dels republicans amb el PSOE i Podem.