Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

Lluís Puig podrà votar telemàticament al ple del Parlament

La Mesa ha habilitat un sistema i el diputat interessat haurà de sol·licitar-ho prèviament i justificar-ne els motius

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts gràcies a la majoria independentista d’ERC, Junts i CUP-NCG habilitar un mecanisme per tal que els diputats puguin votar telemàticament al ple en situacions excepcionals. Aquesta mesura permetria comptar el vot de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, actualment exiliat a Bèlgica, després que el Tribunal Constitucional hagi tombat la possibilitat que el delegui en un altre membre del grup de Junts, com s’havia fet fins ara.

Publicitat

ERC, que ha proposat el sistema, el considera “transitori” mentre no es reforma el reglament de la cambra tal com ells i la CUP han demanat. Els socialistes, que hi ha votat en contra, registraran una petició de reconsideració contra aquest acord.

Fonts parlamentàries han explicat que l’acord de la Mesa, que ha rebut el vot en contra dels dos membres del PSC –la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, i el secretari primer, Ferran Pedret– imita el procediment que es va emprar durant els mesos més durs de la pandèmia de covid-19, en què es permetia als diputats de votar a distància mitjançant una aplicació.

Aquesta vegada, però, es farà per correu electrònic i la Mesa comprovarà la veracitat del vot i la identitat del diputat –per exemple, telefonant-li– mentre s’estudia si recuperar aquest aplicatiu. És un sistema que s’ha fet servir, asseguren les citades fonts, al Parlament Europeu. Caldrà, però, que el diputat interessat sol·liciti abans de cada ple aquest vot a distància i exposi les raons per les quals vol acollir-s’hi.

El resultat serà que al ple s’hi comptaran els vots emesos a l’hemicicle i s’hi sumaran, en cas que n’hi hagi, els emesos telemàticament, com ja es va veure durant el mandat de Roger Torrent com a president del Parlament durant l’any 2020.

De cara al ple que comença aquest dimecres, doncs, si Puig vol que se li compti el vot haurà de demanar-ho amb antelació a la Mesa, que s’haurà de reunir abans de la sessió plenària per decidir si li admet o no la petició. Previsiblement, doncs, l’òrgan rector de la cambra s’haurà de reunir a primera hora del matí.

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha expressat en roda de premsa que aquesta pot ser una opció per mantenir els drets i deures de Lluís Puig. “És diputat de ple dret i ha de tenir dret a votar perquè els seus drets romanen intactes”, ha apuntat Pellicer, que creu que cal buscar les maneres de “garantir-ne l’efectivitat”. Tanmateix, ha recordat que a la Comissió de Cultura Puig ja hi participa de manera telemàtica i que durant la pandèmia la cambra va funcionar telemàticament.

Et pot interessar  Puig explica que Puigdemont els va demanar que no l'acompanyessin en el retorn a Catalunya pel "risc que comportava"

El PSC-Units ja ha advertit que registrarà dimecres al matí una petició de reconsideració perquè la Mesa es faci enrere, ja que consideren que s’ha permès aquest vot telemàtic “transitori” per al cas concret de Puig i contravé la jurisprudència del TC. A més, creuen que no contribueix a defensar el prestigi del Parlament. Van ser precisament els socialistes qui van dur el cas de Puig al TC. Fins ara Puig votava delegant el seu vot en la portaveu del seu grup parlamentari, Mònica Sales, i a les comissions ho feia intervenint-hi per videoconferència.

Junts, per la seva banda, ha recriminat a ERC que la seva proposta per permetre el vot telemàtic del diputat Lluís Puig ja es podia haver fet abans. “Valorem que rectifiquin”, ha dit aquest dimarts a la tarda el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, en una atenció als mitjans després que la Mesa del Parlament hagi habilitat l’ús del vot telemàtic per a Puig a proposta dels republicans. Des de Junts asseguren que ja feia “anys” que defensaven aquest mecanisme de votació: “Avui es constata que això que reclamàvem nosaltres és possible”. A diferència d’ERC, Batet ha negat que sigui necessària una reforma del reglament per incorporar l’ús del vot telemàtic, però s’ha mostrat disposat a negociar-la.

Els republicans consideren que l’acord polític de la Mesa per permetre el vot telemàtic de Puig no és una solució “definitiva” i, juntament amb la CUP, defensen una reforma del reglament “del tot garantista i perdurable”. Per això, retreuen a Junts que tombés la tramitació ràpida de la reforma per lectura única. Batet veu excessivament ràpid tramitar una reforma del reglament per lectura única, però s’ha mostrat a favor de fer-ho per una altra via també accelerada, com és el tràmit d’urgència.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut