Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

ERC, CUP, Bildu, Més País, Compromís i BNG reclamen eliminar la rebaixa de la protecció ambiental del decret anticrisic

Els sis partits també han demanat la compareixença de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica en comissió parlamentària

Agències 03/02/2023

ERC, CUP, EH Bildu, Més País, Compromís i BNG han registrat una proposició no de llei al Congrés que insta el govern espanyol a eliminar els articles del decret anticrisi que rebaixen la protecció mediambiental en els grans projectes de renovables. En el text registrat, els grups argumenten que són “negatius i contraris als objectes de transició ecològica i energètica que han de guiar totes les actuacions dels governs i administracions” perquè “permetran que els grans projectes energètics renovables no necessitin les avaluacions i garanties que fins ara oferien els procediments d’avaluació mediambientals i les autoritzacions en funció d’aquests”.

A més, avisen que “impediran que associacions, col·lectius i inclús les administracions locals puguin presentar al·legacions a aquests projectes”. “No es pot permetre que la transparència, la participació ciutadana, la destrucció del medi ambient siguin eliminades en nom de l’acceleració de les energies renovables. Perquè és possible accelerar la transició ecològica, les fonts renovables, sense haver de sacrificar tot plegat”, sostenen.

Els sis partits també han demanat la compareixença de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en comissió parlamentària perquè exposi les “greus conseqüències que l’aplicació dels articles 22 i 23” del decret tindrà en les zones afectades.

El decret anticrisi, aprovat a finals de desembre pel Consell de Ministres i convalidat a la cambra baixa a finals de gener, eximeix projectes d’energies renovables de sotmetre’s a una avaluació ambiental “amb caràcter excepcional i transitori”. Aquests grups ja ho van denunciar en el debat parlamentari, una crítica a la qual es va sumar Unides Podem.

El decret es tramitarà com a projecte de llei amb la qual cosa es podran introduir modificacions durant el tràmit parlamentari.