Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

ERC aconsegueix que la llei de convivència universitària reforci la protecció del dret a la protesta

La norma deroga el decret franquista del 1954 i deixa en mans de les universitats desenvolupar normes pròpies de resolució de conflictes

Agències 25/10/2021
Conjunt de contenidors barrant el pas a l'accés a l'estació d'FGC de la Universitat Autònoma de Barcelona des de la plaça Cívica durant la vaga feminista, el 8 de març de 2021.

La setmana passada el Congreso rebutjava l’esmena a la totalitat del PP contra la llei de convivència universitària. Això va propiciar un acord dels partits que conformen l’executiu espanyol amb els republicans, que finalment van retirar la seva esmena a la totalitat i han aconseguit que el nou text inclogui una menció específica a la garantia de “la llibertat d’expressió i els drets de reunió, associació, manifestació i vaga, constitucionalment reconeguts” en “qualsevol cas”.

El pacte també elimina els mecanismes de mediació que fixava la norma i deixa en mans de les universitats desenvolupar-ne. “Seran les universitats les que, en l’exercici de la seva autonomia, desenvoluparan els mitjans oportuns per a la resolució alternativa dels conflictes en l’àmbit universitari”, diuen els tres partits en la justificació de les esmenes. Així doncs, la norma deroga el decret franquista del 1954 —fins ara vigent— i regula el règim disciplinari (castiga els plagis, les novatades, l’assetjament o la destrucció de patrimoni com a faltes molt greus). En definitiva, pretén “garantir els drets de llibertat de càtedra, ensenyament, d’expressió, de reunió, associació, manifestació i vaga”.