Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Endesa ja té permís de la Generalitat per trinxar l’Alt Empordà amb els “Molinassos”

|

- Publicitat -

A pocs mesos de les eleccions municipals el projecte aprovat sacseja alguns municipis de l’Alt Empordà contraris al macro projecte

La Generalitat ha donat llum verda a la declaració d’impacte ambiental (DIA) del parc eòlic Galatea, que Endesa vol instal·lar a la Jonquera (Alt Empordà). Tot i que la DIA és favorable, això sí, la ponència d’energies renovables hi ha introduït un seguit de condicionants. La companyia explica que estan estudiant la resolució, recorda que el projecte que van presentar és “molt curós ambientalment” i ja avancen que la seva voluntat és la d’incorporar-hi totes les “condicions”. El parc eòlic Galatea suposarà una inversió de gairebé 50 milions d’euros (MEUR), tindrà una potència de 49 MW i permetrà generar uns 140 GWh/any, que equivaldran al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l’Alt Empordà.

Publicitat

Un projecte polèmic en un espai natural que difícilment poc conviure amb un macro parc eòlic com aquest

El parc eòlic Galatea tindrà nou aerogeneradors i una subestació elèctrica, que des de la Jonquera evacuarà l’electricitat que generin els molins fins a Figueres. El projecte, que promou Endesa a través de la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya, ha superat ara un pas més en la seva tramitació.

 

La ponència d’energies renovables ha donat llum verda a la DIA, tot i que amb condicionants que ara caldrà incorporar al futur projecte executiu. Entre aquests, la Generalitat especifica que caldrà fer un estudi per veure si la zona on es volen situar els molins afecta espècies de flora amenaçades (i si és així, prevenir-ne l’afectació); que caldrà evitar afectar “directament” murs de pedra seca; que tant la línia elèctrica com els aerogeneradors hauran de portar dispositius per evitar que hi xoquin aus o ratpenats, que caldrà compensar les 31 hectàrees de suredes que se’n veuran afectades o que la subestació del parc Galatea s’haurà d’integrar millor al paisatge.

 

El parc eòlic Galatea suposarà una inversió de 50 MEUR. Endesa afirma que se situarà “fora dels espais naturals protegits de la zona” i que els seus 49 MW de potència permetran generar gairebé 140 GWh/any. Cosa que, precisa la companyia, equival al consum d’electricitat que tenen la meitat de les llars de l’Alt Empordà durant un any i permetrà evitar “l’emissió de 116.000 tones anuals de CO2 a l’atmosfera”.

 

A principis del 2024

 

Endesa recorda que, precisament, l’aval de la DIA és “un dels requisits fonamentals” per obtenir els permisos que permetin construir i posar en funcionament el futur parc eòlic. La companyia espera començar a construir-lo l’any 2024.

 

Endesa sosté que el seu “compromís” amb el projecte i el territori “és clar” i diu que, en aquest sentit, ja s’estan estudiant la resolució que ha emès la ponència d’energies renovables. “El projecte que hem presentat era molt curós mediambientalment; per tant, moltes de les condicions que es plantegen ja estan incorporades”, diu l’elèctrica. Entre aquestes, l’anàlisi i el seguiment de l’avifauna, la protecció de la biodiversitat i la integració paisatgística del parc Galatea. Però això sí, Endesa ja avança que la seva “voluntat” és incloure-hi totes les “condicions determinades a l’estudi d’impacte ambiental i les addicionals que marca la DIA”.

 

Participació local

 

La companyia recorda que la construcció i la posada en servei del parc Galatea s’acompanyarà d’un pla per fomentar “noves oportunitats d’ocupació” i “l’activitat econòmica” a l’Alt Empordà. A més, Endesa també ha llançat una proposta perquè particulars, empreses i organismes públics de la comarca puguin participar al finançament per a la construcció del parc eòlic (com marca la llei). “A més, la companyia ha volgut anar més enllà i ha dissenyat un instrument financer que suposa una oportunitat d’inversió per als veïns de la comarca”, precisa.

 

L’aval de la Generalitat al parc eòlic Galatea, amb l’autorització de la DIA, ja ha rebut les crítiques de la plataforma L’Albera Lliure de Molins, que s’oposa a la instal·lació d’aerogeneradors a la zona. “S’aprova que comenci la destrucció de l’Albera davant la indiferència generalitzada d’una comarca! Com esborrarem aquesta barrera artificial industrial?”, han criticat a xarxes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut