Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

En marxa la recuperació d’un antic pou de gel al centre de Fraga

L’antic pou de gel del segle XVII estava cobert pel paviment de la plaça d’Espanya des de feia 40 anys

Redacció 13/03/2023
El pou de gel de Fraga en procés de rehabilitació

L’Ajuntament de Fraga està duent a terme una intervenció a la zona de la plaça d’Espanya i del passeig de Cegonyer que inclou la recuperació d’un antic pou de gel. La intervenció suposa una reurbanització de l’indret i està valorada en 1,6 milions d’euros. Suposarà també el trasllat de l’emblemàtica estàtua de “La Fragatina”, símbol de la ciutat.

L’antic pou de gel del segle XVII estava cobert pel paviment de la plaça d’Espanya des de feia 40 anys, però, amb la intervenció, es deixarà a la vista, tapat per una coberta de vidre d’uns 10 metres de diàmetre al nivell de terra, mentre que el seu perímetre serà delimitat per una barana que impedirà que s’hi pugui transitar per sobre.  L’element arqueològic té la qualificació de Bé d’Interès Cultural.  Les obres de recuperació del pou de gel s’han endarrerit perquè la Comissió Provincial de Patrimoni va desestimar les primeres propostes de l’ajuntament que consistien en una marquesina porticada amb tancaments de vidre verticals.

La previsió actual per a aquestes obres és que s’acabin a finals d’estiu.  Paral·lelament també es farà la pavimentació lateral de la plaça d’Espanya, amb la intenció de deixar tot el recinte com un espai de plataforma única, eliminant 32 places d’aparcament i fent que el conjunt quedi completament peatonalitzat.