Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Els veïns d’una finca de l’Eixample denuncien que un fons d’inversió no els vol renovar el lloguer

Les famílies es resisteixen a marxar i exigeixen a la nova propietat negociar de forma col·lectiva

Agències 21/12/2021
Pla general de la Casa Orsola amb pancartes de protesta desplegades pels veïns.

Els veïns d’una finca de l’Eixample amb 27 habitatges i 4 locals comercials denuncien que el fons d’inversió que ha comprat l’immoble, Lioness Inversiones SL, no els vol renovar els contractes de lloguer. Es tracta de la Casa Orsola, un edifici modernista situat en xamfrà en el qual conflueixen dues escales de veïns: Consell de Cent 122 i Calàbria 137. Alguns hi viuen des de fa molts anys i renuncien a marxar de casa seva sense lluitar-ho.

Tant els veïns com el Sindicat de Llogateres, que els dona suport, exigeixen a la nova propietat negociació col·lectiva i aquells que ja han rebut la notificació de no renovació del contracte es resisteixen a marxar i es quedaran als pisos, però seguiran pagant el lloguer per forçar una negociació.

Segons han explicat en roda de premsa alguns dels veïns, mai no havien tingut problemes amb l’antiga propietat, però la situació va canviar a l’octubre, quan un fons inversor va comprar la finca sencera i va començar a avisar alguns dels habitatges que no es renovarien contractes.

Alguns dels llogaters, com l’Elisenda, fa molts anys que viuen a la finca. En concret ella hi viu amb el seu marit i el seu fill des de fa 32 anys i el seu contracte acaba a finals d’abril. “Amb l’antiga propietat era una relació amb tots els veïns familiar i d’un dia per l’altre ens va arribar un burofax dient que havíem de marxar en quatre mesos”, ha explicat l’Elisenda, que a la pràctica se sent “expulsada” de la ciutat.

El Sindicat de Llogateres ha expressat tot el suport a la comunitat de la Casa Orsola i ha exigit a la nova propietat que s’assegui a negociar. “Si hem aconseguit fer seure a negociar fons voltor com Blackstone o Goldman Sachs i hem aconseguit que les veïnes es quedin a les seves llars també ho aconseguirem amb vosaltres”, ha advertit una portaveu del sindicat.