Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Els veïns d’Espolla protesten per evitar “que el poble quedi encerclat per molins de vent gegants”

“Estarem encerclats per molins de 200 metres d’altura quan el campanar del poble no arriba ni a 50”, lamenta la membre de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, Bàrbara Schmitt

Agències 22/01/2022
Pla mitjà dels veïns d'Espolla que han participat en la caminada just a la sortida amb la vara que simula una pala de l'aerogenerador. Autor: Gerard Vilà

Una cinquantena de persones han protestat aquest dissabte a l’Espolla per demanar que s’aturin els tres projectes que preveuen instal·lar 11 aerogeneradors a tocar del municipi. El problema és que aquests projectes es complementen amb altres de municipis veïns que “ho empitjoren encara més”.

Per això, han fet una caminada fins a un turó proper i han col·locat senyals vermells on està previst que vagi cada aerogenerador. “Avui veurem com quedarà l’Espolla. No volem que el poble quedi encerclat per molins de vent”, assenyala la membre de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, Bàrbara Schmitt. La caminada s’ha fet amb un tub de 30 metres, com les pales d’un aerogenerador, per mostrar les dificultats que tindrien els tràilers per transportar les pales.

A les deu del matí d’aquest dissabte una cinquantena de persones han sortit de l’aparcament de la Coromina d’Espolla i han començat a caminar per una pista en direcció a un turó proper. Des d’aquell punt es podia veure les marques vermelles que la IAEDEN-Salvem l’Empordà ha col·locat a cada un dels llocs on està previst que hi vagi un molí de vent. D’aquesta manera han volgut fer evident que, si tot segueix endavant, el poble quedaria rodejat d’aerogeneradors.

La membre de la IAEDEN Bàrbara Schmitt alerta que el problema s’agreuja perquè, a banda dels tres de l’Espolla, hi ha d’altres parcs eòlics previstos a la serra de l’Albera que també afecten el municipi. “La realitat és que estarem encerclats per molins de 200 metres d’altura quan el campanar del poble no arriba ni a 50”, lamenta Schmitt.

La caminada fins al turó s’ha fet amb un tub de plàstic de 30 metres que els manifestants portaven en fila. L’objectiu era fer evident les dificultats que tindrien els tràilers que transporten les pales dels aerogeneradors per arribar al punt on es preveu que vagin els molins.

En aquest sentit, Schmitt adverteix que s’hauran d’ampliar els camins per on està previst que passin i això “també deteriora el territori”. Des de la IAEDEN carreguen contra qui ha dissenyat els projectes i la Generalitat per no estar “al costat del territori”. “Això està fet per persones que no han trepitjat mai Espolla i que no són conscients de la realitat”, argumenta.

Per això, Schmitt exigeix que la Generalitat actuï i espera que aturi alguns dels projectes que estan previstos a l’Albera. “És necessària una millor planificació general i que s’estudiï quanta energia eòlica es pot produir a l’Empordà”, assenyala.

A favor de les renovables

Amb tot, des de les entitats ecologistes i l’Ajuntament d’Espolla deixen clar que la seva aposta és “clara” per les energies renovables “però no d’aquesta manera”. La regidora de Cultura d’Espolla, Berta Prats, assenyala que al poble ja fa temps que busquen fórmules “més sostenibles” de produir energia.

“Tenim una caldera de biomassa que escalfa l’escola, hem canviat els llums per leds per gastar menys i molts veïns estan posant plaques solars. Estem a favor de l’eòlica, tanmateix cal buscar alternatives que no afectin tant el territori”, reclama Prats.