Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Els Raiers de la Noguera Pallaresa declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat

|

- Publicitat -

La Unesco ha declarat aquest migdia que els raiers són, a partir d’ara, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Ho ha anunciat durant  la 17a reunió del Comitè de Salvaguarda del patrimoni que s’està duent a terme aquesta setmana a Rabat (Marroc). Des de la Pobla de Segur s’estava seguint amb enorme expectació el veredicte final del Comitè i, quan finalment s’ha fet pública la notícia, ha esclatat l’eufòria. Es tracta d’una fita d’incalculable valor per aquest antic ofici que actualment forma part de la tradició catalana.

Publicitat

El president de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha manifestat en declaracions a Pallars Digital la gran “alegria” que senten els raiers per aquesta distinció, i també “pel reconeixement a la feina feta durant molts anys“. Gordó ha assumit també la “responsabilitat” que la decisió de la Unesco els traspassa. “No volem que quedi en una simple declaració, hem de continuar treballant, que tot això valgui la pena i que perduri”, ha subratllat.

La candidatura avalada pel Comitè s’havia presentat de manera conjunta per part dels governs d’Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya. Els raiers de la Pobla de Segur i Pont de Claverol (Pallars Jussà) i Coll de Nargó (Alt Urgell) en formaven part i creuen que el reconeixement que els ha atorgat la Unesco servirà per posar en valor la feina dels seus avantpassats i també, és clar, la festa que rememora aquest ofici.

La tasca dels raiers consistia en el transport fluvial de la fusta pels boscos del Pirineu fins al mar, una activitat dura i molt antiga que els habitants de la Noguera Pallaresa feia anys que intentaven protegir perquè no caigués en l’oblit. El fet d’haver estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat assegurarà que aquesta centenària tradició catalana continuï rebent el reconeixement que mereix. Per celebrar la victòria, tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó han preparat actes de celebració per aquest cap de setmana

Et pot interessar  El Parlament dona suport a la rumba catalana perquè sigui patrimoni cultural i immaterial de la humanitat per la UNESCO
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió