Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Els partits independentistes mostren unitat davant l’ONU

L’expresident Carles Puigdemont; la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la diputada cupaire Maria Sirvent han comparegut plegats des de Ginebra per denunciar al comitè de Drets Humans de l’ONU […]

Avatar
Agències 20/12/2018
Maria Sirvent, Carles Puigdemont, l'advocat Nico Krisch, Marta Rovira i Ernest Benach en compareixença conjunta a Ginebra, el 20 de desembre de 2018

L’expresident Carles Puigdemont; la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la diputada cupaire Maria Sirvent han comparegut plegats des de Ginebra per denunciar al comitè de Drets Humans de l’ONU la “vulneració” dels drets polítics dels diputats empresonats –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull– i del mateix Puigdemont.

Segons ha explicat l’advocat que porta el cas, Nico Krisch, l’actuació de la justícia espanyola suposa un “atac escandalós a la democràcia” a través d’una acusació basada en “acrobàcies legals” i l’intent d'”invalidació” dels resultats electorals de fa un any, amb la suspensió de la condició de diputats dels presos polítics, afegits als intents fallits d’investidura de Puigdemont, Sánchez i Turull.

El president Puigdemont assegura que la demanda contra l’estat espanyol no pretén només defensar els seus propis drets i els dels diputats empresonats, sinó també el de tots els ciutadans europeus. “No oblidem que sis persones escollides democràticament i no condemnades per cap sentencia no poden exercir els seus drets”, ha dit.

En aquest sentit, Puigdemont també assegura que la seva és una lluita pels drets dels votants catalans que “no tenen als seus representants per la decisió arbitraria d’un jutge que pretenia canviar la majoria del Parlament”. L’expresident assegura que l’acció davant l’ONU pretén ser una crida per a un país més lliure i en el que es pugui viure sense por.

La roda de premsa ha deixat una imatge d’unitat que tots tres oradors han insistit a ressaltar. “La unitat es imprescindible i fonamental per defensar drets democràtics civils i polítics de forma radical. Abans que independentistes som demòcrates”, ha etzibat Rovira.En la línia de Puigdemont, Rovira ha destacat que la suspensió dels diputats és una clara vulneració dels drets dels més de dos milions de persones que van votar-los com a representants polítics: “Defensar drets dels diputats és defensar la ciutadania que els va fer confiança democràticament”.

Rovira també ha advertit que els pròxims mesos la “repressió” de l’estat espanyol tindrà la cara d’un “judici sense garanties” amb l’objectiu de “limitar la democràcia” a Catalunya: “Pretenen criminalitzar el que pensem i la sentència ens condemnarà com a moviment i projecte polític”, ha exclamat la líder republicana.

“Ser independentista no pot ser un delicte en un estat que es fa dir democràtic. Defensar un canvi polític no és mai un crim i fer un referèndum no és cap delicte, és l’exercici democràtic més pur”, afegeix Marta Rovira. La diputada de la CUP Maria Sirvent també ha mostrat el seu suport a la demanda davant l’ONU contra un estat que “vulnera drets civils i polítics”.