Dilluns, 25 de gener de 2021 - Edició 914
La República

Els Mossos admeten que “no havien previst la violència” dels aldarulls de la concentració d’ahir a Barcelona

Atribueixen a l’extrema dreta els aldarulls posteriors a les manifestacions anti-Covid

Avatar
Agències 31/10/2020
Manifestants ben preparats llançant objectes contra la policia (EFE/Quique García)

Els Mossos d’Esquadra han admès que els aldarulls i saquejos que van tenir lloc aquest divendres a la nit al centre de Barcelona no se’ls esperaven, i van haver d’adequar la seva reacció sense preveure-la. Alícia Moriana, comissaria de la regió metropolitana nord del cos, així ho ha reconegut en una entrevista al 3/24 en valorar l’operatiu i els fets produïts després d ela protesta de col·lectius afectats per les restriccions derivades de la covid-19. “Érem conscients que hi havia una concentració feta per xarxes i teníem sospites que podrien haver crepuscles de persones amb caire més radical porò no havíem previst la violència que aquestes persones han exercit”, ha admès la comissària.

I és que, segons els Mossos, amb els manifestants pacífics de col·lectius que protestaven per les mesures restrictives preses pel Govern s’hi van barrejar “grups més radicals” que res tenien a veure amb les reivindicacions que havien originat les convocatòries. “De moment estem investigant i hem d’analitzar tota la informació, però és cert que hi havia alguns grups vinculats a l’extrema dreta”, ha dit.

Moriana ha comentat que els Mossos havien preparat “un dispositiu preventiu i reactiu” en previsió que pogués haver algun grup radicalitzat, i que per això van fer “un filtratge amb equips d’ordre públic” a les entrades a la plaça Sant Jaume, gràcies al qual es va “detectar objectes contundents com bengales, ampolles, pintura o petards”. Però més tard, els fets van superar les expectatives i els aldarulls van acabar desenvolupant un caràcter violent que no esperaven, arribant a saquejar dues botigues de material i roba esportives.

Vist com va anar el dispositiu d’aquest divendres, la comissària assegura que el cos policial haurà d’autoesmenar-se. També ha detallat també que el balanç de detinguts pels aldarulls ha crescut fins a les 14 persones, dos dels quals són menors d’edat. Pel que fa als danys personals que es van produir, Moriana ha detallat que finalment hi va haver 23 policies ferits lleus, sumant agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos, i set ciutadans van requerir assistència al SEM, quatre dels quals van ser derivats a centres de salut amb pronòstic lleu.

El director del cos de Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, al “Catalunya nit” de Catalunya Ràdio s’explicava en la mateixa línia: “En els primers moments, majoritàriament, la gent legítimament es manifestava pacíficament. Aviat, però hi havia una era una amalgama d’iontencions sobre les que era molt difícil començar a actuar”

El director dels Mossos descriu els instigadors dels incidents com a gent molt preparada i equipada. “Hem vist grups d’extrema dreta molt violents, organitzats, caldrà investigar per evitar que això es repeteixi”

En aquesta línia, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat, a través de Twitter, que investigaran i perseguiran els que han practicat “violència extrema”.

Relacionats