Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Els militars estan compromesos amb la Constitució del règim del 78?

El senador d’EH Bildu ha posat el gobierno d’Espanya en contradicció en preguntar sobre l’afinitat de les forces armades envers la democràcia a l’Estat. Com és vox populi i han […]

Redacció 01/11/2018
El senador de Bildu, Jon Iñarritu / Europa Press

El senador d’EH Bildu ha posat el gobierno d’Espanya en contradicció en preguntar sobre l’afinitat de les forces armades envers la democràcia a l’Estat. Com és vox populi i han repetit nombrosos experts, la nostàlgia de molts comandaments militars en relació al règim franquista és relativament alta. D’aquesta manera al setembre més de 1000 militars van signar un manifest titulat “Declaración de respeto y desagravio al general Francisco Franco Bahamonde, soldado de España”. En plena polèmica sobre les restes de Francisco Franco.

Tot i que els socialistes ja van prendre mesures sobre la nostàlgia dels membres signants, la resposta oficial a la pregunta d’Inarritu és taxativa: els membres de les forces militars espanyols treballen per a Espanya i tenen un compromís total i ple amb la Constitució. Així i tot, només cinc dels signants han estat cridats a l’ordre pel Ministeri, d’un total de més de mil com dèiem. Aquests cinc són de la reserva i s’enfronten a mesures disciplinàries a discreció del govern.

Entre els signants de la declaració hi ha noms il·lustres com ara el general de División Alberto Asarta, que al Líban va ser comandant de la missió de l’ONU mobilitzada allà amb més de 12.200 soldats, tal com va publicar el Confidencial Digital a finals de setembre.

Jon Inarritu a la piulada on mostra la resposta del govern, adjunta també un article d’Arturo Maira on afirma que els alts comandaments de l’exèrcit encara són franquistes.