Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Els grans operadors de telecomunicacions s’alien per fer la competència a Google i Apple

Una vintena d’empreses com Telefónica, Organe o Vodafone més busquen obtenir ingressos addicionals del 5G

Redacció 27/02/2023
El logo de Telefónica a l'estand del MWC23. Data de publicació: dilluns 27 de febrer del 2023, 11:06 Localització: L'Hospitalet de Llobregat Autor: Pau Venteo

Vint-i-u operadors de telecomunicacions i la GSMA han segellat aquest dilluns un acord pioner per obrir la seva xarxa i permetre als programadors desenvolupar aplicacions i serveis. La iniciativa, que signen multinacionals com Telefónica, Orange, Vodafone o Deutsche Telekom i porta el nom ‘GSMA Open Gateway’, implica també que les companyies puguin començar a monetitzar la xarxa 5G i, a la pràctica, facin la competència a Google i Apple per arribar a un mercat potencial de 3.800 milions de clients.

Actualment, els desenvolupadors han de dissenyar les seves aplicacions principalment per als sistemes operatius d’aquestes dues grans multinacionals si volen optar a tenir un abast global. Durant la primera jornada del Mobile World Congress a Barcelona, el president de Telefónica i de la GSMA, José María Álvarez-Pallete, ha destacat que GSMA Open Gateway “uneix les empreses de telecomunicacions, la indústria, les grans tecnològiques i els desenvolupadors per crear junts el futur digital”.

Segons ell, la plataforma GSMA Open Gateway permetrà una “evolució radical” per generar “simplicitat” en el món digital.
En base a l’acord entre les operadores i la GSMA, la xarxa 5G serà accessible per als programadors, que podran adquirir API (Application Programming Interfaces) obertes i estandarditzades per oferir un accés interoperable. Així, un dissenyador de videojocs per al mòbil, el pot preparar per a tots els operadors. Segons Álvarez-Pallete, es transformarà l’ecosistema “en benefici de tots”.