Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Els estudiants i les Universitats amb el 8M

La UPF amplia el seu codi sobre discriminacions i assetjament i els estudiants de la UAB tallen els accessos al campus

Redacció
Redacció 08/03/2021
Accessos tallats a la UAB

El Consell de Govern de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha aprovat ampliar el seu codi sobre conductes violentes, discriminacions i assetjament, que recull els principis d’actuació que han de seguir el personal i els estudiants. En un comunicat d’aquest dilluns, la institució ha detallat que hi ha aspectes comuns per a tots dos col·lectius: tota la comunitat universitària és instada a “vetllar per eliminar els estereotips de gènere i la discriminació per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere”, en el lloc de treball o d’estudi i en l’entorn universitari. A més, se’ls commina a tenir “una actitud respectuosa i correcta en les seves accions de comunicació i interacció dins i fora del campus”.

El codi concreta que no s’han d’utilitzar paraules o expressions o fer actes amb connotacions sexuals, ni fer un ús degradant d’imatges d’un membre de la comunitat universitària ni del personal subcontractat que treballi a les dependències de la UPF, o anomenar les persones trans amb el seu nom sentit i amb els pronoms amb els quals s’identifiquin, entre d’altres.

En el bloc adreçat al personal docent i investigador, amb l’objectiu d’alliberar la docència d’estereotips i discriminació, s’exigeix promoure una participació paritària a les classes, no fer servir textos o materials que resultin humiliants o ofensius pel seu caràcter sexista o LGBTI-fòbic, o fer les tutories i les revisions d’exàmens a porta oberta. El codi incideix en la possibilitat d’una relació sexual o romàntica acordada entre professors i alumnes: assegura que hi ha una “desigualtat de poder inherent” i aposta per una reorganització de l’activitat docent, de supervisió o de tutoria amb la finalitat d’evitar potencials abusos de poder i conflictes d’interès. Als estudiants els demana vetllar per no incloure biaixos implícits de gènere a l’hora de valorar els professors en les avaluacions trimestrals de la docència o mantenir un comportament exemplar quan siguin mentors d’altres estudiants.

UAB
Un grup d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona ha tallat, aquest dilluns a primera hora, els accessos al campus arran de la vaga feminista pel Dia Internacional de la Dona. Han col·locat contenidors als punts d’entrada al recinte, tant els d’accés per l’AP-7 i altres vies interurbanes com els dels voltants de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha informat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UAB en un tuit que ha recollit Europa Press. La voluntat és aturar l’activitat acadèmica a les facultats i unir-se al migdia a la manifestació que ha convocat el SEPC a Barcelona, una de les quatre que ha previst el sindicat estudiantil a Catalunya.