Dimecres, 8 de febrer de 2023 - Edició 1658
La República

Els desallotjats acampen davant la nau de Badalona: “No tenim on dormir i ens quedarem aquí”

L’Ajuntament no ha declarat quina és l’estratègia policial respecte l’assentament, tot i que Guijarro va assegurar que no permetria cap acampada il·legal

Agències 14/01/2022
Dos dels desallotjats de la nau del carrer Progrés de Badalona, tapats amb mantes després de passar la nit a la plaça Contonifici, el 14 de gener de 2022

Bona part dels desallotjats de la nau del carrer Progrés de Badalona han passat la nit a la plaça Contonifici del barri del Gorg, just davant de l’immoble. “No tenim on dormir i ens quedarem aquí”, ha explicat Ansoumani Kouyate, un jove provinent de Guinea Conakry. L’acampada té lloc en contra de la voluntat del consistori, que ahir en veu del seu alcalde, Rubén Guijarro, va dir que no permetria aquest tipus d’assentaments.

Tot i això, la Guàrdia Urbana els ha deixat passar la nit i només ha estat present al lloc per vigilar que no hi hagués incidents. La majoria dels desallotjats havia demanat, sense èxit, ajuda a compatriotes que viuen en altres naus o fins i tot en pisos, però no troben, per ara, un espai on reallotjar-se.

D’altra banda, de l’ajuda que els ofereix l’Ajuntament de Badalona en desconfien i la majoria té por d’adreçar-se a l’administració perquè no tenen la situació regularitzada al país. De fet, els serveis socials municipals només van atendre sis persones aquest dijous i totes van rebutjar pernoctar al centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell.

Aquest divendres un equip de serveis socials especialitzat en sensellarisme treballa amb el col·lectiu per continuar buscant solucions a la situació, segons han explicat fonts municipals. A l’acampada de la plaça Contonifici, tanmateix, la sensació que tenen molts dels desallotjats de la nau és d’abandonament.

La primera nit al ras, detallen, ha estat “molt freda” i admeten que els ha costat molt agafar el son. “No es pot dormir amb aquest fred. T’has d’intentar escalfar caminant i anant d’aquí a allà”, detalla Ansoumani Kouyate. El jove guineà viu amb desesperació la nova situació, que assegura que és pitjor que les ja males condicions de l’interior de la nau.

Durant la nit, i també aquest matí, la Guàrdia Urbana de Badalona vigila la plaça. Els acampats detallen que hi ha hagut dues patrulles i un furgó vigilant-los, mentre que aquest matí ja quedava només una patrulla fent tasques de vigilància. La nit ha transcorregut sense incidents destacats i només se’ls ha advertit en alguna ocasió per posar música o fer soroll.

L’Ajuntament de Badalona no declara quina és l’estratègia policial respecte l’acampada després que aquest dijous el mateix alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, expliques en una compareixença davant els mitjans de comunicació que no permetria cap acampada il·legal a la ciutat. Almenys aquesta primera nit s’han fet els ulls grossos.