Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Els comuns passen dels presos polítics i els exiliats

El ple del Parlament ha aprovat la defensa del dret d’autodeterminació i l’exigència de “l’amnistia total” dels presos, amb els vots a favor dels 68 independentistes, i els vots en contra de Cs i PPC. Catalunya en Comú – Podem s’hi ha abstingut.

Redacció 26/09/2019
Imatge d'arxiu de l'interior del Parlament

Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP han aprovat una resolució per la defensa del dret d’autodeterminació i l’aplicació d’una amnistia “total”. Catalunya en Comú – Podem s’hi ha abstingut i Ciudadanos i PP han votat en contra. La proposta de resolució dels anticapitalistes també reclama “un acord nacional per l’amnistia, l’autodeterminació i els drets civils i polítics”, obert a tots els agents polítics, socials i culturals dels Països Catalans, que tingui com a finalitat agrupar totes les forces partidàries de la democràcia al nostre país, amb l’objectiu d’assentar els consensos necessaris per assolir l’amnistia de totes les persones perseguides per l’exercici dels seus drets polítics, civils i socials, i fixar les vies per concretar l’exercici del dret a l’autodeterminació en el termini més breu possible”.

La cambra ha aprovat la proposta de resolució de la CUP-CC que demanava un “acord per l’autodeterminació, l’amnistia i els drets civils i polítics”, amb els vots a favor de JxCat, ERC i els propis anticapitalistes. PSC-Units i CatECP hi han votat en contra, i Cs no ha participat de la votació. El ple també ha donat llum verda a reconèixer que Catalunya va exercir el dret a l’autodeterminació l’1-O “en un marc d’amenaces i de repressió exercides per l’Estat abans, durant i després”.